23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Albanci probili policijski kordon koji je štitio Srbe

Grupa Albanaca danas je probila policijski kordon koji je obezbeđivao raseljene Srbe koji su došli u manastir Uspenje presvete Bogorodice u Đakovicu da obilježe slavu Velika Gospojina, prenosi RTS.

Iako su probili kordon policije, nisu uspeli da ih napadnu.Nezadovoljni Albanci su bacali petarde i crvenom farbom gađali policiju koja je upotrebila suzavac i sprečila ih da se približe raseljenima kada su autobusima izlazili iz crkvenog dvorišta.

Okupljeni su uzvikivali „Srbija ne može da prođe“, istučući transparent „Nema pomirenja bez pravde“, a jedan od njih je uhapšen.

Nakon kraćeg vremena okupljeni su se razišli, a raseljeni iz Đakovice su bezbjedno, uz jaku policijsku pratnju napustili taj grad.

Brojni pripadnici kosovske policije obezbeđjivali su manastir, a tu su bili i pripadnici italijanskog Kfora, prenosi Tanjug.

Ulaz u samu ulicu bio je zatvoren za saobraćaj.

Gradonačelnica Đakovice Mimoza Kusari Ljilja prije dolaska autobusa razgovarala je sa polilcijom ispred crkve kako bi se uvjerila da je sve spremno za posetu.

– Ova opština je mnogo stradala tokom rata i to treba da se poštuje – ali mi naravno znamo da je to po zakonu, i spremni smo da vjernici dođu u miru i znamo da dolaze zbog vjere, a ne iz drugih razloga – rekla je ona.

Ljilja je navela i da „kada uzmemo u obzir da ima još mnogo onih iz naše opšštine koji se vode kao nestali i sva stradanja i situaciju koja je ovde, nije lako“.

Ona je i da je današnji dolazak raseljenih Srba iz Đakovice i drugih metohijskih mesta dogovoren sa Ministarstvom za povratak i drugim ministarstvima u Vladi Kosova i da je grad Đakovica otvoren za vjerske posete raseljenih.

Na pitanje zašto su prošli put kamenovani autobusi ona je odgovorila da je to bilo van kontrole i da ona ni policija takav incident ne mogu da spriječe i dodala da su tome doprinjele političke izjave koje su davali neki srpski političari prije dolaska raseljenih na obeležavanje slave.

Raseljenih Srba iz Đakovice, su u pravoslavnoj crkvi obeležžili slavu Uspenja presvete Bogorodice.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se