9.3 C
Zvornik
24. април 2024.

Igranjem ove igrice možete zauvijek da ostavite pušenje

Naučnici su otkrili kako možete da prestanete da čeznete za cigaretom, hranom, pa čak i seksom – odigrajte jednu partiju Tetrisa!

tetris

Istraživanje sprovedeno na univerzitetu Plimut u Velikoj Britaniji pokazalo je da nikotinski zavisnici imaju manju želju za cigaretom kada igraju ovu staru, mnogima i dalje omiljenu igricu.

Studija je trajala tri nedelje, a ispitano je više od 30 mladih ljudi koji redovno puše. Ispitanicima je rečeno da na svakih 15 minuta javljaju koliko im je jaka želja za cigaretom, a polovini je dat ajped sa Tetrisom.

Oni koji su vreme provodili igrajući ovu igricu manje su čeznuli za cigaretom, i to za petinu manje!

– Ovo je prvi put da se kognitivna interferencija upotrebljava van laboratorije da se smanji želja za cigaretama. Mislimo da do ovog efekta dolazi jer do želje za nečim delom dolazi i zbog toga što zamišljamo kako bi konzumiranje date supstance izgledalo – rekao je profesor Džeki Andrejd.

A kada ste u potpunosti uneseni u igranje jedne ovakve igrice, manje razmišljate o cigaretama i samim tim je želja manja. Tetris, inače, okupira mentalne procese koji učestvuju u stvaranju želje za cigaretama.

Tako da – pravac na jednu partiju Tetrisa!

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se