8.1 C
Zvornik
19. април 2024.

Zagreb prikuplja dokumentaciju za izručenje generala Đukića

Hrvatska će uputiti Crnoj Gori molbu za izručenje generala Borislava Đukića, koji je uhapšen u Tivtu po potjernici zagrebačkog Interpola, čim od nadležnih sudova dobije potrebnu dokumentaciju, saopšteno je iz hrvatskog Ministarstva pravde.

S obzirom na to da je Ministarstvo pravde Hrvatske obaviješteno o tome da je Đukić uhapšen, od nadležnog suda i tužilaštva u Splitu tražena je potrebna dokumentacija radi sastavljanja molbe za izručenje, u skladu sa ugovorom Hrvatske i Crne Gore o izručenju i sa Evropskom konvencijom o izručenju.

Nakon što dobije potrebnu dokumentaciju, Ministarstvo pravde Hrvatske uputiće resornom crnogorskom ministarstvu molbu za izručenje Đukića nadležnim pravosudnim tijelima Hrvatske.

Đukić je uhapšen 18. jula na Aerodromu Tivat, po potjernici zagrebačkog Interpola radi obezbjeđenja njegovog prisustva u krivičnom postupku zbog navodnog zločina protiv čovječnosti počinjenog od avgusta 1991. do kraja 1993. godine.

Đukić, koji je državljanin Srbije, uhapšen je prilikom povratka za Beograd.

Na hrvatskoj optužnici, osim generala Đukića, nalazi se i general Ratko Mladić, tadašnji komandant 9. Kninskog korpusa JNA.

Prema dokumentaciji Dokumentaciono-informacionog centra „Veritas“, Đukić je kao komandant 221. motorizovane brigade 9. Kninskog korpusa JNA, tada u činu pukovnika, optužen za rušenje brane na Peruči.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se