18.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Vučić: Ubrzo zajednička sjednica Vlade i Savjeta ministara BiH

Premijer Aleksandar Vučić najavio je da će uskoro biti održana zajednička sjednica Vlade Srbije i Savjeta ministara Bosne i Hercegovine i dodao da će sa članovima Predsjedništva BiH razgovarati o umirivanju nacionalnih tenzija, ali i namjenskoj industirji i zajedničkom izlasku na treća tržišta.

Vučić je rekao da je mnogo važnih tema okrenutih ka budućnosti za razgovor sa tri predstavnika Predsjedništva BiH, ali i naglašava da se neće razgovarati o Srebrenici.

„Beograd je otvoren i kosmopolitski grad i to ćemo pokazati prilikom dolaska clanova Predsedništva Bosne i Hercegovine“, naglasio je Vučića.

Agencije

Na pitanje da li strahuje od incidenata, premijer je odgovorio da je Beograd istovremeno najveći kosmopolitski i najveći srpski grad, koji je uvijek pokazivao svoju dušu, otvorenost i gostoprimstvo pa će tako biti i ovog puta.

To ćemo i pokazati, ne plašim se da će biti ikakvih incidenata, podvukao je Vučić.

Vučić će se sastati danas sa predsjedavajućim i članovima Predsjedništva BiH Draganom Čovićem, Mladenom Ivanićem i Bakirom Izetbegovićem.

Svečani doček će biti organizovan ispred Palate Srbije, a učesnici sastanka će se poslije razgovora obratiti medijima.

Do sastanka dolazi desetak dana nakon što je premijer Srbije napadnut tokom komemoracije u Srebrenici, a krivica za to pripisana nekim saradnicima Izetbegovića. Izetbegović je to kategorički negirao.

Sam Vučić je u obraćanju medijima istog dana kada je i napadnut poručio da ruka pomirenja ostaje pružena.

Istraga o događajima u Srebrenici je u toku, Srbija je uputila i demarš, a Vučić je pozvao članove Predsjedništva u Srbiju.

O temama sastanka Vučić je u ponedjeljak razgovarao telefonom sa Izetbegovićem, što je bio i njihov prvi kontakt od 11. jula.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se