23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Vučić: Otvorili smo novu stranicu zajedničke budućnosti (foto/video)

BEOGRAD – Predsjedavajući i članovi Predsjedništva BiH Dragan Čović, Mladen Ivanić i Bakir Izetbegović stigli su u Palatu Srbije gdje ih je dočekao premijer Srbije.Svečani doček za goste, uz vojne i državne počasti, organizovan je u 12.00 časova ispred Palate Srbija, nakon čega je počeo sastanak sa Vučićem.Nakon sastanka članova Predsjedništva sa Vučićem planirane su izjave za medije u 13.15 časova.Iz Vlade Srbije najavljeno je da će Vučić sa gostima u 15.30 časova prošetati centrom Beograda – od Knez Mihajlove do Kalemegdana.Za praćenje događaja akreditovan je veliki broj novinara.Vučić je 14. jula pozvao članove Predsjedništva BiH da posjete Srbiju.Poziv je uslijedio tri dana nakon što je srpski premijer napadnut u Potočarima, gdje je prisustvovao komemorativnom skupu povodom 20 godina stradanja Bošnjaka.

Premijer Aleksandar Vučić ocijenio je danas nakon razgovora sa članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine da je otvorena nova stranica zajedničke budućnosti.

On je, na konferenciji za štampu istakao da je razgovarano otvoreno i iskreno, te da su takvi razgovori najbolji.

„Verujem da smo otvorili novu stranicu naše zajedničke budućnosti“, istakao je Vučić.

Razovaralo se o konkretnim projektima, ekonomskim temama, a, kako je naveo, postignut je dogovor da se održi zajednička sjednica dvije vlade u septembru.

„Kao Srbija želimo najbolje moguće odnose sa BiH“, naglasio je Vučić.

Nakon razgovora s članovima Predsjedništva BiH o saradnji u oblasti infrastrukture, energetike, turizma i namjenske industrije, premijer je izjavio da postoji mogućnost da se ona podigne na značajno viši nivo.

Vučić je na konferenciji za medije poslije sastanka rekao da bi, kada je riječ o namjenskoj industriji, Srbija i Bosna i Hercegovina mogle zajedno da nastupe na trećim tržištima, što bi znacilo više posla za građane dvije zemlje i više novca za kompanije.

„Mislim da smo uspeli da dogovorimo da radne grupe narednih dana u Sarajevu i Beogradu rade na tome“, rekao je Vučić, dodajući da bi već postojeća saradnja mogla da se poditne na značajno viši nivo.

Kada je riječ o saradnji u oblasti energetike, Vučić je rekao da je bilo riječi o elektro-mreži između Bajine Bašte, Višegrada i Pljevalja u Crnoj Gori i dodao da dvije zemlje mogu da postignu dobar napredak i kada je riječ o turizmu.

„Mislim da možemo da privučemo turiste i napravimo sličan vizni, odnosno bezvizni režim za turiste iz različitih delova sveta, da ih privlačimo ponudama, da promovišemo ekskurzije za odlazak učenika u BiH i Srbiju, da obezbedimo zajedničke podsticaje… Ali to je sada na radnim grupama i resorima da nastave da rade na tome“, rekao je Vučić.

Čović: Prošlost istortičarima, a mi da gledamo naprijed

Predsjedavjući Predsjedništva BiH Dragan Čović poručio je danas u Beogradu da prošlost između Srbije i BiH treba ostaviti istoričarima, a da predstavnici vlasti treba da gledaju naprijed i da saradnju podignu na najviši mogući nivo.

„Deset dana poslije Srebrenice mi danas ovdje pričamo o sasvim drugim temama. Današnja posjeta je izuzetno dobar potez i hvala na pozivu“, rekao je Čović na zajedničkoj konferenciji za novinare poslije razgovora tročlanog Predsjedništva sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Prema njegovim riječima, ne treba poklanjati pažnju zagovornicima  loših odnosa već onoj „velikoj masi koja želi drugačiju budućnost“.

Ističući da ima puno toga što ljude u obe zemlje tera na razmišljanje o prošlosti, koju svako tumači na drugačiji način, ipak ima više onoga što nas motiviše da gledamo naprijed.

Čović je posebno istakao značaj Konferencije o Zapadnom Balkanu 27. avgusta u Beču, kada, kako je rekao, očekuje snažan iskorak.

Poslije toga biće održana zajednička sjednica Vlade Srbije i Savjeta ministara, rekao je Čović, dodavši da će predsjednik Srbije biti pozvan da posjeti Sarajevo u oktobru.

„To je put, drugog nema“, dodao je on.

Čović je takođe rekao da će snažno podržati zajedničke projekte koje je najavio premijer Vučić.

Predsjedavajući i članovi Predsedništva BiH Dragan Čović, Mladen Ivanić i Bakir Izetbegović stigli su ranije danas u Palatu Srbije gdje ih je uz najviše vojne i državne počasti, gardu i intoniranje himni dočekao premijer Aleksandar Vučić.

Izetbegović: Tražio sam sastanak u Beogradu i šetnju Knez Mihajlovom

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je nakon sastanka članova Predsjedništva BiH u Beogradu sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem da treba snažnije krenuti u razvoj regiona, ali je za to potrebna stabilnost i sigurnost, kojih nema bez pomirenja.
Odgovarajući na novinarska pitanja, naveo je kako je zbog toga i zatražio da sastanak bude održan u Beogradu, a ne u izolovanom Karađorđevu, te da prošetaju centralnom beogradskom ulicom Knez Mihajlovom kako bi vidjeli kako će narod reagirati.

Vučić uručio poklone članovima Predsjedništva BiH

Predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić uručio je tri korpe sa poklonima za članove Predsjedništva Bosne i Hercegovine – Dragana Čovića, Mladena Ivanića i Bakira Izetbegovića.

U korpama su kafa, rakija, ajvar, džem, vino, a u jednoj su alkoholna pića zamijenjena rtanjskim čajem.

[mom_video type=“youtube“ id=“vbgsxzd6fQY“]

Povezano:

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se