20.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Vučić: Beograd poštuje integritet BiH, ali i Republiku Srpsku

BEOGRAD – Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je da Srbija poštuje integritet BiH, kojoj želi sve najbolje i da joj pomogne, ali da poštuje i Republiku Srpsku kao entitet. Vučić je istakao da će Srbija dati sve od sebe da pomogne BiH, ne miješajući se u unutrašnje stvari, te napomenuo da se nikada iz Srbije nije čulo bilo šta protiv BiH.

„Ako je ikako moguće da mi svojim izjavama i političkim uticajem doprinesemo stabilizaciji prilika u BiH, mi ćemo uvek to da radimo“, rekao je Vučić u Beogradu, poslije susreta sa članovima Predsjedništva BiH.

Pojašnjavajući svoju raniju izjavu da strahuje za stabilnost BiH, Vučić je rekao da Srbija provodi teške ekonomske reforme i da je njen interes, isto koliko i BiH, stabilnost u regionu.

Vučić je izrazio nadu da će političari u BiH imati dovoljno racionalnog pristupa da shvate da neki drugačiji prilaz i politike ne vode dobrom rješenju.

Ističući da Srbija gleda u budućnost, da poštuje BiH i želi da ima najbolje moguće odnose, Vučić je rekao da to ne znači da će biti saglasnosti svih oko prošlosti, ali da će otvorenog srca uspjeti da poprave stvari u budućnosti.

On je rekao da je zahvalan bošnjačkom članu Predsjedništva BiH Bakiru Izetbegoviću što je došao u Beograd, te da prema njemu ne osjeća neprijateljstvo, niti ga smatra lošim čovjekom ni neprijateljem, dodajući da će ruka Srbije biti uvijek pružena.

„Naša je obaveza da stvorimo mir i normalno razmišljanje u našim narodima i zemljama, da ljudi sa poverenjem gledaju u budućnost“, istakao je premijer Srbije.

Vučić je rekao da su članovi Predsjedništva BiH uvijek dobrodošli u Srbiju, te izrazio uvjerenje da će građani Beograda da pozdrave goste iz BiH i da im požele dobrodošlicu.

On je rekao da je na današnjem sastanku sa članovima Predsjedništva BiH bilo riječi o izgradnji putne i željezničke infrastrukture, o saradnji u namjenskoj industriji i nastupu na trećim tržištima.

„Dogovorili smo da radne grupe narednih dana rade po tim pitanjima, već postoji saradnja sa fabrikom `Igman` iz Konjica, a moguća je i sa Travnikom, Bijeljinom, Palama, Goraždom. Moguća je saradnja u proizvodnji kapisli i municije, što može da se podigne na značajan nivo“, dodao je Vučić.

On je naveo da je razgovarano i o saradnji u oblasti energetike, o izgradnji elektromrežnog sistema između Bajine Bašte i Višegrada i Pljevalja u Crnoj Gori, kao i o saradnji u oblasti turizma, da se napravi sličan vizni ili bezvizni režim za turiste iz različitih dijelova svijeta i da se organizuju đačke ekskurzije.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se