9.3 C
Zvornik
29. март 2024.

Udruženje „Srebrenica“: Prisustvom iskazati zahvalnost ubijenim Srbima

Udruženje „Srebrenica“ pozvalo je danas stanovništvo regije Birač i Podrinja da u subotu, 4. jula, na Gradskom groblju u Bratuncu u što većem broju prisustvuje parastosu i odavanju zahvalnosti ubijenim i pobijenim Srbima srednjeg Podrinja u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

„Svojim prisustvom parastosu i prisluživanjem svijeća za pokoj duša nastradalih želimo iskazati zahvalnost i dužnu poštu nastradaloj braći i sestrama i vraćamo dio duga za slobodu koju danas imamo, a za koju su oni dali život“, ističe se u pozivu ovog bratunačkog udruženja objavljenom posredstvom društvenih mreža.

Navodi se da je na području Srebrenice, Skelana, Bratunca, Milića, Vlasenice, Osmaka i Zvornika u toku posljednjeg rata stradalo oko 3.500 Srba. Skoro polovina ubijenih bili su civili, starci, žene, djeca i bolesne, nepokretne i slijepe osobe.

Udruženje ističe da je, prema podacima Republičkog centra za istraživanje ratnih zločina, bez jednog ili oba roditelja u Podrinju tokom proteklog rata ostalo oko 800 srpske djece, a oko 5.400 porodica ostalo je bez pokretne i nepokretne imovine.

Napadi na srpska sela uglavnom su izvođeni na najveće pravoslavne praznike – Božić, pravoslavnu Novu godinu, Đurđevdan, Vidovdan, Petrovdan.

Od aprila 1992. do januara 1993. godine u napadima muslimanskih snaga iz Srebrenice uništeno je i razoreno na desetine srpskih sela, masakrirano i na najbrutalniji način ubijeno stotine srpskih civila u Srebrenici i selima oko Bratunca, Milića, Srebrenice i Skelana.

U subotu, 4. jula u Bratuncu će biti održan centralni komemorativni skup povodom 23 godine od velikog srpskog stradanja u okolini Srebrenice i Bratunca na Petrovdan 1992. godine, kao i u znak sjećanja na sve Srbe srednjeg Podrinja koje su ubili pripadnici takozvane Armije BiH u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Parastos i prisluživanje svijeća za pokoj duša oko 3.500 nastradalih Srba, među kojima i za 69 ubijenih na Petrovdan 1992. godine, počeće u 11.00 časova na bratunačkom Gradskom groblju.

U 11.30 časova predviđeno je polaganje cvijeća kod centralnog Spomen krsta, a u 12.00 časova planirano je obraćanje zvaničnika nakon čega će uslijediti duhovni program.

Organizator ovog obilježavanja je Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Zbog velikog interesovanja građana iz opština regije Birač biće organizovan besplatan prevoz autobusima zainteresovanih da prisustvuju parastosu nastradalim Srbima u subotu u Bratuncu.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se