23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

U subotu otvaranje izložbe „Moje Jadovno“

U Hramu Pokrova Presvete Bogorodice u Srebrenici u subotu, 11. jula, biće otvorena izložba „Moje Jadovno“, čiji su autori Dušan Bastašić, Dragoslav Ilić i Predrag Lozo.

Izložbena postavka „Moje Jadovno“ predstavljena je na 16 panoa, koji pokazuju istinu o stradanju Srba za koju se dugo nije znalo. Značaj ove izložbe je i u tome što predstavlja vapaj da se vrati dostojanstvo žrtvama kompleksa logora smrti Gospić, Jadovno i Pag, saopšteno je iz Udruženja „Jadovno 1941.“

Ova izložba je pokušaj da se preispita vlastiti nacionalni odnos prema prošlosti u NDH, kao i uopšte odnos prema stradanju srpskog naroda u 20. vijeku.

„Uspomena na žrtvu nije retrogradna i ne zahtijeva revanšizam, već pomaže da se stvari iz prošlosti ne bi dogodile nekim budućim generacijama“, ističe se u saopštenju i dodaje da je ova izložbena postavka svojevrsno svjedočanstvo o stradanju srpskog naroda.

Izložba ima svoju ulogu u prevenciji genocida i predstavlja doprinos udruženja „Jadovno 1941.“ u borbi za biološki opstanak srpskog naroda na njegovom duhovnom području.

Izložba „Moje Jadovno“ biće otvorena u subotu u 19.00 časova, a u Srebrenici će biti postavljena do 30. jula.

Organizatori izložbe su Udruženje „Jadovno 1941.“ iz Banjaluke i Odbor za obilježavanje stradanja srpskog naroda Srebrenice.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se