18.1 C
Zvornik
28. март 2024.

U subotu centralni komemorativni skup stradalim Srbima Podrinja

U subotu, 4. jula u Bratuncu biće održan centralni komemorativni skup povodom 23 godine od velikog srpskog stradanja u okolini Srebrenice i Bratunca na Petrovdan 1992. godine, kao i u znak sjećanja na sve Srbe srednjeg Podrinja koje su ubili pripadnici takozvane Armije BiH u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Parastos i prisluživanje svijeća za pokoj duša oko 3.500 nastradalih Srba, među kojima i za 69 ubijenih na Petrovdan 1992. godine, počeće u 11.00 časova na bratunačkom Gradskom groblju.

U 11.30 predviđeno je polaganje cvijeća kod centralnog Spomen krsta, a u 12.00 časova planirano je obraćanje zvaničnika u porti crkve Uspenja Presvete Bogorodice u Bratuncu, nakon čega će uslijediti duhovni program.

Organizator ovog obilježavanja je Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Predsjednik Pododbora Vlade Republike Srpske za obilježavanje značajnih istorijskih događaja Velimir Dunjić rekao je danas novinarima u Bratuncu da su pozivnice za obilježavanje godišnjice stradanja Srba u Podrinju upućene svim ambasadama akreditovanim u BiH.

Dunjić je najavio da će Radio-televizija Republike Srpske, zbog velikog interesovanja građana, direktno prenositi komemorativni skup iz Bratunca.

Poslije današnjeg sastanka sa načelnikom bratunačke opštine Nedeljkom Mlađenovićem, predstavnicima Centra javne bezbjednosti Bijeljina i lokalne Policijske stanice, te nevladinih organizacija koje su proistekle iz odbrambeno-otadžbinskog rata, Dunjić je rekao da su građani iz ove regije veoma zainteresovani za dolazak na ovaj skup.

„Održali smo danas sastanke u Zvorniku i Bratuncu radi organizovanja prevoza zainteresovanih građana i obezbjeđenja skupa, kako bi on protekao dostojanstveno kako i priliči srpskom narodu“, naglasio je Dunjić.

>>> Za obilježavanje stradanja Srba u Podrinju organizovan prevoz iz Zvornika

Obilježavanju godišnjice prethodiće izložba „Stradanje Srba u Podrinju“ koja će biti predstavljena 3. jula na Gradskom trgu u Bratuncu. Organizatori izložbe su Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica i Organizacija porodice zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske.

Izložba će biti organizovana i 8. jula u Srebrenici, u okviru programa tradicionalne memorijalne kulturno-sportske i humanitarne manifestacije „Petrovdanski dani“.

U proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu na području srednjeg Podrinja, odnosno regije Birač, poginulo je 3.267 srpskih vojnika i civila.

Nastavljajući etničko čišćenje na području bratunačke i srebreničke opštine, započeto u aprilu 1992. godine, muslimanske jedinice iz Srebrenice napale su na Petrovdan 1992. godine bratunačko selo Zagoni radi zavaravanja srpskih snaga, a težište napada usmjerile su na srebreničko selo Zalazje gdje su vođene žestoke borbe.

Na Petrovdan 1992. godine u tim selima ubijeno je 69 srpskih civila i vojnika, a 22 su zarobljena od kojih polovina još nije pronađena.

Najveće zločine muslimani iz Srebrenice počinili su tokom 1992. i 1993. godine u bratunačkim i srebreničkim selima Bjelovac, gdje je 14. decembra 1992. godine ubijeno 109 Srba, Skelanima gdje je 16. junaura 1993. godine ubijeno 69 Srba, te u Sasama, Biljači i Zalazju na Petrovdan 1992. godine.

U Podravanju 24. oktobra 1992. godine ubijeno je 32 lica srpske nacionalnosti, dok je u Kravici na Božić 1993. godine na najmonstruozniji način masakrirano 49 srpskih civila.

Srpska sela najčešće su napadana na najveće pravoslavne praznike Đurđevdan, Trojčindan, Vidovdan, Petrovdan, Božić…

Za ubistva Srba srednjeg Podrinja, pretežno civila, među kojima je bilo
najviše žena, djece i staraca, još niko nije procesuiran, osim Nasera Orića, koji je u Haškom tribunalu bio osuđen na samo dvije godine zatvora, a zatim oslobođen.

Porodice ubijenih Srba tvrde da postoje brojni dokazi o zločinima koje je udružena zločinačka grupa predvođena ratnim zločincem Naserom Orićem počinila nad srpskim civilima i zarobljenicima, a i svjedoci koji su gledali kako zlikovci masakriraju, kolju i svirepo ubijaju i pale srpske žrtve, ali pravosuđe BiH ništa ne preduzima da se počinioci tih zločina procesuiraju.

„Pravdu, istinu, odgovornost i kaznu za počnioce zločina nad Srbima u i oko Srebrenice već dvije decenije traže porodice žrtava, a Tužilaštvo i Sud BiH ignorišu te zahtjeve i porodice s pravom ističu da štite zločince“, izjavio je Srni predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila iz Srebrenice Mladen Grujičić.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se