9.3 C
Zvornik
29. март 2024.

Svjedok tvrdi da nema razlike u Bosnićevim i predavanjima imama

Svjedok odbrane izjavio je danas na suđenju Huseinu Bosniću, optuženom za javno podsticanje na terorističke aktivnosti, da se Bosnićeva predavanja i poruke ne razlikuju od predavanja imama u sarajevskim džamijama i poglavara Islamske zajednice.

Suđenje Bosniću nastavljeno je danas pred Sudom BiH ispitivanjem dva svjedoka odbrane, koji su tražili isključenje javnosti sa ročišta, što je sudsko vijeće odbilo, ali je zbog zaštite identiteta odlučilo da njihova imena ne budu objavljena.

Jedan od svjedoka odbrane je rekao da je Bosnić „misionar i veoma učen čovjek“ i da njegovim predavanjima prisustvuju kako zanatlije, tako i doktori nauka.

„Bosnić u ime Alaha širi islam“, rekao je svjedok u nastavku suđenja pred Sudom BiH.

On je dodao da nigdje nije čuo da se u BiH na predavanjima o islamu pozivaju muslimani da „poginu okrenuti licem prema nevjerniku“.

Drugi svjedok je govorio o boravku svog brata Senada Kasupovića u Siriji.

On tvrdi da Bosnić nije odgovoran za odlazak njegovog brata u Siriju, gdje živi već tri godine, jer ga nije mogao natjerati na to.

Svjedok nije želio da potvrdi da se njegov brat bori u oružanim formacijama u Siriji, jer o tome, kako kaže, ne želi da priča.

On kaže da je njegov brat u Siriji „pronašao sebe“ i da to nije mogao ni u BiH, ni u Njemačkoj.

Branilac Bosnića advokat Adil Lozo rekao je da će do narednog ročišta imati odgovor da li će Vijeće muftija spremiti ekspertizu o islamskim naukama koju je zatražio od Fakulteta islamskih nauka.

Tužilac Dubravko Čampara najavio je da će na narednom ročištu dostaviti nekoliko dodatnih materijalnih dokaza, a da će u dokaznom postupku izvesti četiri svjedoka.

Suđenje će biti nastavljeno 8. jula, kada će biti saslušan Bosnić.

Tužilaštvo BiH tereti Bosnića da je 2013. i 2014. godine, kao pripadnik selafijske zajednice organizovane radi propagiranja i širenja islamskog radikalizma u BiH i regionu, javno podstrekivao druge da se priključe terorističkim organizacijama.

Bosnić je optužen za podsticanje na terorističke aktivnosti u vezi sa krivičnim djelima vrbovanje radi terorističkih aktivnosti i organizovanje terorističke grupe.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se