10.4 C
Zvornik
23. април 2024.

Studenti predali peticiju u Vladu Srbije

Peticija srpskih studenata, koju je potpisalo njih 3.267, a kojom se od predsjednika i premijera Srbije traži da 11. jula ne idu na komemoraciju u Potočare, predata je danas u Vladu Srbije.

Peticiju su potpisali studenti sa univerziteta u Srbiji, Crnoj Gori i Republici Srpskoj, kao i veliki broj kolega u rasejanju koji su svojim imenima i prezimenima javno podržali akciju, reka je Srni Marko Šukalo, student Pravnog fakulteta i jedan od organizatora akcije prikupljanja potpisa i dostavljanja u Vladu Srbije.

Studenti su danas predali apel sa imenima svih potpisnika u Vladu Srbije, u nadi da će im premijer Aleksandar Vučić, ipak, pružiti priliku da obrazlože zašto su protiv odlaska srpskih zvaničnika u Potočare.

Šukalo je rekao da su studenti u pismu predsjedniku Republike Srbije Tomislavu Nikoliću i predsjedniku Vlade Srbije Aleksandru Vučiću od 23. juna naveli razloge zbog kojih su im uputili molbu da ne idu u Potočare 11. jula ove godine.

„To što se svojevremeno desilo u Srebrenici nije bio ‘genocid’ i mi smo u vezi s tim podneli i dokaze“, rekao je Šukalo, naglasivši da u cijeloj priči o geonocidu nedostaje ključni element međunarodnog krivičnog dela – a to je neselektivnost.

I ako se desilo pogubljenje, kaže on, može se govoriti o smrti „do 1.000 vojnosposobnih muškaraca pripadnika zločinačke armije BiH“.

„Mi ne želimo da srpski zvaničnik ode u Potočare i da legitimitet takozvanim žrtvama genocida, jer ima mnogo manipulacija o svemu tome“, istakao je Šukalo.

Ako se Srpska okarakteriše kao „genocidna“, upozorava Šukalo, biće potrebno više snage i napora da se ona sačuva.

„Britanska rezolucija o Srebrenici nanosi nemerljivu štetu svima i nikako ne doprinosi poboljšanju međunacionalnih odnosa na području bivše Jugoslavije, naprotiv, produbljuje podele i podgrejva mržnju“, ocijenio je Šukalo.

On je istakao da bi „odlazak državnih predstavnika Srbije na skup u Potočarima, kao i eventualno usvajanje britanske rezolucije o Srebrenici ostavilo trajne posledice po buduće srpske naraštaje, kao i na odnos Srba prema samima sebi, svojoj istoriji, kulturi i identitetu“.

U saopštenju uoči predaje pratećeg pisma i peticije u Vladu Srbije studenti su izrazili zahvalnost svima koji su ih podržali u ovoj akciji, kao i u njihovoj borbi za istinu i pravdu o svim žrtvama Srebrenice i okoline.

„Suočeni sa pokušajima demonizacije Srbije i srpskog naroda, mi kao predstavnici njene mladosti i akademske zajednice, osećamo potrebu da iskažemo svoj stav u ovom izuzetno važnom pitanju za našu budućnost“, naveli su srpski studenti.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se