-1.6 C
Zvornik
20. април 2024.

Sok od narandže može povećati rizik od nastanka melanoma

Novo istraživanje američkih znanstvenika, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Journal of Clinical Oncology, otkrivaju da osobe, koje svakodnevno konzumiraju grejp ili sok od naranče, imaju povećan rizik od nastanka melanoma – najrijeđeg, ali najsmrtonosnijeg oblika raka kože.

“Citrusno voće sadrži hemijske spojeve koji reaguju na svjetlost, zbog čega mogu kožu učiniti osjetljivijom na sunčeve zrake”, izjavio je voditelj istraživanja dr. Abrar Qureshi.

U istraživanju, koje je trajalo 25 godina, je sudjelovalo više od 100 000 osoba. Svakih nekoliko godina su sudionici ispunjavali upitnik koji je sadržavao pitanja o njihovom zdravstvenom stanju i životnim navikama, piše Centar Zdravlja.

Tokom istraživanja je 1800 osoba patilo od melanoma, a rizik je bio veći među onima koji su svakodnevno konzumirali grejp ili sok od naranče. Osobe, koje su svaki dan pile sok od naranče, su imale za 25% veći rizik od nastanka melanoma. Osobe, koje su svakodnevno konzumirale grejp, su imale za 41% veći rizik od nastanka melanoma.

Rizik od nastanka melanoma nije bio povećan kod osoba koje su konzumirale cijele narandže ili sok od grejpa. Naučnici još uvijek nisu sigurni u to zašto je to tako, ali ističu da ne sadrži svo citrusno voće niti svi dijelovi naranče ili grejpa spojeve koji su osjetljivi na svjetlost.

Naučnici ističu da, iako su rezultati istraživanja intrigirajući, nema potrebe potpuno eliminisati narandžu ili grejp iz prehrane. Naime, rezultati istraživanja su preliminarni i potrebno je provesti ocjenjivanje od strane vanjskih stručnih saradnika.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se