18.1 C
Zvornik
28. март 2024.

„Šmizle“ oduševile Zvorničane

ZVORNIK – Polaznici škole glume, podmladak zvorničkog glumišta, šest srednjoškolki, samostalno su pripremile pozorišnu predstavu „ŠMIZLE“ koju su premijerno izvele u četvrtak, 25. juna.

Sala u zvorničkom Domu omladine bila je mala da bi primila sve gledaoce, pa su mnogi i stajali… A sudeći po reakcijama publike, stajanje nije bilo uzalud, kao ni trud Slavice Vidaković, Nikoline Dragutinović, Jovane Stošić, Aleksandre Savić, Isidore Jerkić i Marije Nikolić.

Đorđe Deurić, direktor Doma omladine Zvornik je bio saradnik na predstavi, dok su tehničku podršku pružili Aleksandra Kulić, Goran Jovanović i Igor Golubović.

Deurić je rekao da su Slavica, Nikolina, Jovana, Aleksandra, Isidora i Marija završile školu glume pri Domu omladine (koju je realizovala profesionalna glumica Biljana Mitrović) prije nekoliko mjeseci, nakon čega su obaveze i Doma omladine i njegovog „Pozorišta mladih“ prema njima prestale.

– Međutim, njima su se pozorište i gluma svidjele i odlučile su da same pronađu tekst i same pripreme predstavu. Tekst su pronašle na internetu, kontaktirali smo pisca Miroljuba Nedovića Rikija koji je dao saglasnost da po njegovom tekstu pripremimo predstavu. One su predstavu pripremile uz pomoć Doma omladine koji je dao logističku podršku i Pozorišta mladih Zvornik koje je pomoglo svojim iskustvom, dok su mlade glumice dale možda ono najvažnije, a to su energija i motivacija za rad. Ova predstava je pripremljena sjajno, na premijeri je bilo preko 160 ljudi i obzirom kako je prihvaćena kod publike biće na stalnom repertoaru našeg Doma, a pokušaćemo sa njom da učestvujemo i na festivalima. U narednom prediodu imamo namjeru da takođe pripremimo jedan savremen tekst u kome ćemo obraditi neke druge teme – rekao je Deurić.

Deurić, koji se amaterski bavi glumom već 15 godina i osvajao je nagrade na značajnim festivalima ocijenio je da je premijera ove predstave za njega bila praznik.

– Naše sugrađanankei su kroz pripremanje i igranje predstave pokazale energiju, snagu i znanje i samom premijerom postale su i članovi „Pozorišta mladih Zvornik“. Moje cjelokupno iskustvo koje sam stekao kroz rad i sa profesionalncima pokušao sam da im prenesem, kao što su i nama profesionalni reditelji pokazali. I ako bih sada uporedio našu prvu predstavu koju smo pripremili 2000. godine i ovu njihovu, one su u odnosu na nas kao profesionalci i amateri. Kroz to možemo da vidimo i razvojni put pozorišta u gradu, jer su one prošle i školu glume, a imale su priliku i da prate predstave koje su izvođene u Domu omladine – istakao je Deurić.

Prema njegovim riječima, djevojke su sa mnogo energije i ljubavi pripremale predstavu.

– Došlo je do eksplozije energije na bini, kod publike su izazvale burne emocije i vidjelo se da na sceni imaju radost igranja. U planu je da predstava bude odigrana i u Bratuncu i mi ćemo stati maksimalno iza ovih glumica, jer su pokazale da su sjajne. Bitno je da stalno izvode predstavu, makar to bila samo jedna, tako da će kasnije moći da se uključe i u neke ozbiljnije projekte sa profesionalnim glumcima i rediteljima koje planiramo da dovedemo u Zvornik – najavio je Deurić.

On je napomenuo da je predstava rađena po tekstu Miroljuba Nedovića Rikija koji je izrazio veliko zadovoljstvo što su se djevojke odlučile za „Šmizle“, te što se omladina okuplja na dobrim mjestima i stvara dobre stvari.

– Kroz predstavu se prepliću sudbine različitih djevojaka i žena koje pokušavaju da nađu svoje mjesto pod suncem. Poruka predstave je da se uz samoorgaizovanost i sopstvenom inicijativom može nešto mijenjati, a u suprotnom ne. Jaka poruka je i da treba na svaki način spriječiti nasilje nad ženama, a u predstavi su ogoljene i neke istine koje nas okružuju. O tome ne treba pričati, to treba vidjeti i ovo je i poziv Zvorničanima i svima drugima da dođu i pogledaju predstavu koja će novo izvođenje imati na otvaranju pozorišne sezone, početkom septembra – poručio je Deurić.

Ekipa predstave „Šmizle“ zahvalila se se pokroviteljima predstave, noćnom klubu „Sparta“ i ugostiteljskom objektu „The Pub“.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se