23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Sarkazam nas čini mnogo kreativnijim

VAŠINGTON – Sarkazam čini ljude kreativnijim – pokazuju istraživanja američkih naučnika. Itraživači sa američkih poslovnih studija, poput Harvarda, napravili su niz eksperimenata kako bi analizirali na koji način sarkastični komentari utiču na ljudsku kreativnost.

Tokom bizarnog testa punog „trik pitanja“ poput: „Kako bih mogao zapaliti svijeću i pričvrstiti je na zid, a da po podu ne kapa vosak?“ – ispitanici su pokazali bolje rezultate ako su se služili sarkastičnim komentarima ili nakon što su čuli neke sarkastične komentare.

Naučnici tvrde da sarkazam stimuliše kreativnost, „otvara“ ideje i pomaže u analiziranju problema i donošenju rješenja koja su potpuno nova.

Pisaca Oskar Vajld vjerovao je da sarkazam predstavlja nižu formu mudrosti, ali naučnici sada navode da – podstiče viši nivo razmišljanja.

U eksperimentima je sudjelovalo tri stotine ljudi, a 64 odsto njih koji su davali sarkastične komentare bili su u stanju da smisle kreativnija rješenja i riješe zadatak uspješnije.

Oni koji su, osim toga, i slušali sarkastične komentare imali su još bolje rezultate – 75 odsto uspjelo je da riješi zadatak.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se