18.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Sarajevsko tužilaštvo pronašlo krivičnu protiv Tihića

SARAJEVO – Prijavu protiv bivšeg člana Predsjedništva BiH i lidera SDA podnijeli su u jesen 2008. radnici Energopetrola, ali je dokument sve do prije godinu dana bio „zagubljen“ u arhivama

Da sarajevska kantonalna tužilac Sabina Sarajlija nije uz optužnicu u predmetu „Energopetrol“ priložila i kaznenu prijavu protiv Sulejmana Tihića, nikada se ne bi doznalo da je i nekadašnji bošnjački član Predsjedništva BiH i lider SDA, takođe bio na listi osumnjičenih za dokapitalizaciju tog poduzeća.

Krivičnu prijavu protiv Tihića još je u jesen 2008. podnijela grupa radnika Energopetrola, a nakon što je direktor federalne Financijske policije Zufer Dervišević najavio nastavak istrage o sumnjivom poslovnom aranžmanu s hrvatsko-mađarskim konzorcijem INA-MOL.

Prijava je upućena Branku Šljivaru, u to vrijeme glavnom sarajevskom kantonalnom tužiocu, koji je potom proslijedio kolegi Milutinu Koprivici.

I mada je tužilac Koprivica preuzeo istragu o dokapitalizaciji Energopetrola, nije poznato da je Tihića ikada saslušao, uprkos teškim optužbama radnika.

„Kao radnici ove firme svjedoci smo svih događaja oko rasprodaje naše kompanije i kriminalnih aktivnosti bivšeg federalnog premijera Ahmeta Hadžipašića, ministra Izeta Žigića i drugih saučesnika, protiv kojih se vodi istraga u Vašem tužilaštvu.

Smatramo da je Sulejman Tihić najodgovorniji u rasprodaji naše kompanije za mizerni novac.

Njegova je odgovornost što je dao političku podršku za realizaciju ovog kriminala i iskoristio svoju političku funkciju da se otklone sve prepreke koje su stajale na putu“, napisali su, između ostalog, radnici Energopetrola šefu Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu Branku Šljivaru.

U krivičnoj su prijavi od tužioca Šljivara tražili da se provjeri i kako je Energopetrol, po političkoj direktivi, prodat bez tendera i bez precizno utvrđenog početnog bilansa.

Budući da je prijava radnika Energopetrola uredno zaprimljena i dostavljena postupajućem tužiocu Koprivici, Kantonalno tužilaštvo je moralo ili otvoriti istragu, ili krivičnu prijavu odbaciti kao neosnovanu.

Čini se, međutim, da je u narednih šest godina krivična prijava bila „zagubljena“ u arhivama Tužilaštva, jer istraga nije pokrenuta za Tihićevog života, niti je formalno obustavljena poslije njegove smrti u septembru 2014.

Dodajmo tome kako su advokati optuženih u predmetu „Energopetrol“ za postojanje krivične prijave protiv Tihića saznali tek prije dvadesetak dana, kada su otkrili da se nalazi među dokazima, koje je tužilac Sabina Sarajlija poslala vještaku finansijske struke Abidu Hodžiću.

Tužilac Sarajlija je, pojasnimo, bila dužna da sav dokazni materijal obrani optuženih dostavi u martu prošle godine, kada je optužnica potvrđena na Opštinskom sudu u Sarajevu, pišu Vijesti.ba.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se