18.1 C
Zvornik
28. март 2024.

Pritisak politike na reformu i nezavisnost pravosuđa

Tužilaštvo BiH ocijenilo je da odstranjivanje struke – sudova i tužilaštava iz strukturalnog dijaloga predstavlja direktan pritisak politike na reformu i nezavisnog pravosuđa.

Sastav učesnika strukturalnog dijaloga u kojem ne bi bili zastupljeni predstavnici pravosudnih institucija na nivou BiH, glavni tužilac, predsjednik Suda i predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta /VSTS/, nanio bi veliku štetu pravosudnoj reformi i ostvarenim rezultatima na postizanju evropskih standarda, saopšteno je iz Tužilašvta BiH.

Glavni tužilac i Tužilaštvo BiH smatraju navedeni potez pokušajem političkog uticaja na pravosuđe, ističući da se strukturalni dijalog ne može voditi bez predstavnika pravosuđa, jer od ovog procesa direktno zavisi pozicija tužilaca i sudija u pravosudnom sistemu.

„Ovakav potez višestruko će unazaditi proces vladavine prava i usporiti evropski put BiH, te će Tužilaštvo BiH zatražiti pomoć zvaničnog Brisela i EU, kako bi se spriječilo da uticaj politike našteti procesu reforme pravosuđa i vladavine prava“, ističu iz Tužilaštva.

Najavljeno je da će Tužilaštvo BiH tražiti da predstavnici pravosudnih institucija na nivou BiH, kao i do sada, budu uključeni u strukturalni dijalog, uz navođenje da je najbolji predstavnik pravosudne zajednice je VSTS BiH.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se