18.1 C
Zvornik
28. март 2024.

Presudom o zemljištu u Han Pijesku Sud BiH prekršio zakon

Presudom Suda BiH, kojom se nalaže Republičkoj upravi za geodetske i imovinsko-pravne poslove Republike Srpske da prava svojine na nekretninama i zemljištu u Han Pijesku uknjiži na BiH, prekršen je Zakon o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom Republike Srpske, konstatovano je na sastanku u Ministartvu pravde Srpske.

Iz Uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove navode da za ove nekretnine nije osnovan katastar nepokretnosti, a da su sva rješenja u vezi sa osnivanjem katastra, kao i njihovo provođenje oglašeni ništavnim 4. decembra prošle godine.

Navodi se da je u identičnom slučaju, samo za drugu katastarsku opštinu, Sud BiH, nakon što je oglašeno ništavnim rješenje o osnivanju katastra nepokretnosti i postupak obustavljen do donošenja zakona o državnoj imovini, na prijedlog Pravobranilaštva BiH donio rješenje o povlačenju tužbe 3. marta ove godine.

„Stoga iznenađuje stav istog suda koji u identičnoj pravnoj stvari donosi meritornu odluku, usvaja tužbeni zahtjev i na taj način krši Zakon o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom“, ističu iz Uprave.

Iz Uprave podsjećaju da je Zakon o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom Republike Srpske donio visoki predstavnik u BiH, u cilju zaštite interesa BiH, entiteta i Brčko distrikta od potencijalne štete koju bi predstavljalo svako dalje raspolaganje državnom imovinom prije donošenja zakona o državnoj imovini, kao i efikasnije zaštite stečenih prava na toj imovini.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se