18.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Potrebne korjenite promjene Svjetske zdravstvene organizacije

Eksperti su danas pozvali na hitne i korjenite izmjene u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji nakon neadekvatnog reagovanja na epidemiju ebole u zapadnoj Africi.

Svjetska zdravstvena organizacija „danas ne posjeduje kapacitete ili organizacionu kulturu za adekvatan odgovor na vanredne situacije iz domena zdravstva“, saopštio je panel nezavisnih stručnjaka u izvještaju o načinu na koji se Organizacija suočila sa ebolom.

„Ovo je odlučujući trenutak za zdravlje globalne zajednice. Organizacija mora da ponovo istakne svoj značaj kao čuvar globalnog javnog zdravlja“, navodi se u izvještaju, i dodaje da su za to potrebne značajne izmjene.

Svjetska zdravstvena organizacija oštro je kritikovana zbog lošeg odgovora na epidemiju ebole, koja je odnijela živote više od 11.000 ljudi u Gvineji, Liberiji i Sijera Leoneu i zbog preuranjene ocjene da je bolest pod kontrolom.

Panel je preporučio da zemlje članice u potpunosti finansiraju fond za nepredviđene situacije od 100 miliona dolara, kao i formiranje posebne jedinice za vanredne situacije unutar Svjetske zdravstvene organizacije.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se