9.3 C
Zvornik
23. април 2024.

Politika blokada Srpske u Vijeću naroda

Očigledno je bošnjačkim poslanicima sporan amandman prema kojem je glavni grad Republike Srpske umjesto Sarajeva – Banjaluka, iako je to u stvarnosti već godinama tako…

U Republici Srpskoj i dalje postoji smrtna kazna, a jedini razlog zbog kog nije ukinuta, kao što je to učinjeno u skoro svim evropskim državama, jesu bošnjački poslanici u Vijeću naroda Srpske, koji blokiraju „paket“ ustavnih promjena.

I pored brojnih pokušaja da se iz Ustava Republike Srpske izbriše famozni član 11, jer je u suprotnosti i sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i osnovnim slobodama, ustavna odredba o smrtnoj kazni i danas postoji.

Vjerovatno po nalogu iz Sarajeva, bošnjački delegati u Vijeću naroda već godinama blokiraju izmjene Ustava Srpske. Kako sada stvari stoje, čini se da im ni na pamet ne pada da u skorije vrijeme uklone tu blokadu.

Narodna skupština Republike Srpske 2009. godine dvotrećinskom većinom usvojila je „paket“ od 29 amandmana na Ustav Republike Srpske, koji od tada čekaju da ih potvrdi i Vijeće naroda da bi stupili na snagu.

Umjesto toga, Bošnjaci su uložili veto i tako blokirali cijeli paket amandmana na Ustav, među kojima je i amandman o ukidanju smrtne kazne.

Takvu odluku predstavnici Bošnjaka u Vijeću naroda Srpske u početku su objašnjavali tvrdnjama da nemaju ništa protiv amandmana kojim bi se ukinula smrtna kazna, ali da su za njih neprihvatljivi neki drugi amandmani.

U političkim razgovorima na raznim nivoima vidjelo se da je to bio samo izgovor.

Kada su bošnjački delegati u Vijeću naroda Republike Srpske shvatili da se mogu pojedinačno izjasniti o svakom amandmanu, pa i o smrtnoj kazni, onda je njihov zvaničan stav bio da ovaj paket ustavnih amandmana – mora da sačeka reformu ustavnog sistema BiH.

Zbog toga je izvjesno da je ova blokada ustavnih promjena u Republici Srpskoj samo bošnjačka politička igra.

Kada je nedavno na dnevnom redu bio amandman na Ustav kojim je regulisano da Narodna skupština umjesto dva bira do četiri potpredsjednika Narodne skupštine bošnjački delegati u Vijeću naroda nisu uložili veto, jer je jedno potpredsjedničko mjesto trebalo da bude rezervisano i za njih.

Očigledno je da je njima sporan amandman po kojem je glavni grad Republike Srpske umjesto Sarajeva – Banjaluka, iako je to u stvarnosti već godinama tako.

Zbog te višegodišnje bošnjačke blokade izmjena Ustava Republike Srpske, danas je ovaj najviši pravni akt pun nelogičnih i odavno prevaziđenih ustavnih rješenja.

Jedna od nelogičnih i davno prevaziđenih ustavnih odredbi je i ona po kojoj Republika Srpska može da ostvaruje specijalne i paralelne veze sa Saveznom Republikom Jugoslavijom, koja već odavno ne postoji.

Ima još nekih neprimjerenih ustavnih rješenja koja su poslanici Narodne skupštine Republike Srpske pokušali da isprave usvajajući paket ustavnih amandmana, ali oni još čekaju „zeleno svjetlo“ Vijeća naroda.

„Bila sam narodni poslanik kada smo u Skupštini raspravljali i usvajali te amandmane. Trebalo bi pronaći rješenje da se usvoje bar oni ustavni amandmani koji nisu sporni kao što je amandman o ukidanju smrtne kazne“, navodi za Srnu predsjedavajuća Vijeća naroda Srpske Nada Tešanović.

Ona najavljuje da će razgovarati sa potpredsjednicima Vijeća naroda kako bi vidjela da li postoji politička volja da se iz onog paketa od 29 amandmana na Ustav Republike Srpske prihvate bar oni amandmani koji nisu sporni.

Ustav Republike Srpske donijela je Narodna skupština Republike srpskog naroda BiH 28. februara 1992. godine i do sada je mijenjan 17 puta sa 122 amandmana.

Sve dok u Republici Srpskoj, pod pritiskom OHR-a, nije nametnuta odluka o konstituisanju Vijeće naroda postupak izmjene i dopune Ustava odvijao se bez posebnih teškoća.

Eksperti za ustavno pravo smatraju da bošnjački delegati u Vijeću naroda često zloupotrebljavaju svoje ustavne nadležnosti koristeći ih u dnevno političke svrhe.

Mnogi smatraju da je Republika Srpska postala talac bošnjačke politike, jer se godinama ne nazire izlaz iz ustavne blokade.

Priredio: Vukan DUBOČANIN (SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se