15.9 C
Zvornik
28. март 2024.

Počeo protest Sindikata u Sarajevu

SARAJEVO – Ispred zgrade Parlamenta FBiH u Sarajevu iza 10 časova na proteste je stiglo hiljade demonstranata nezadovoljni novim Prijedlogom zakona o radu koji se nalazi na današnjem dnevnom redu sjednice Doma naroda Parlamenta FBiH.

Kako su objavili sarajevski portali, na proteste je došlo iše od stotinu autobusa predstavnika Samostalnih sindikata iz svih gradova FBiH, od toga 25 iz Tuzle i 12 iz Zenice.

Navodno je jedan broj građana, koji se uputio na proteste, zaustavljen je na vogošćanskoj petlji na ulazu u Sarajevo.

Selvedin Šatorović, jedan od predstavnika Samostalnih sindikata iz Zenice, rekao je da je to još jedan od načina da se onemogući dolazak ljudi na proteste.

Današnje okupljanje će trajati sve dok traje i sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH na čijem dnevnom redu je novi zakon o radu.

Čelništvo SSS BiH na protestima očekuje između 7.000 i 10.000 radnika, a kažu da prihvataju odgovornost za sve članove SSS BiH, te tvrde da će protesti biti mirni.

Sastanak između predstavnika Saveza samostalnih sindikata BiH (SSS BiH) i premijera Federacije BiH Fadila Novalića u Domu Sindikata u Sarajevu okončan je tačno u ponoć, ali bez dogovora.

Novalić je nakon sastanka rekao kako je ovo bio novi pokušaj dogovora sa Sindikatom o zakonu o radu, ali sistem ponašanja je opet bio isti.

„Sa druge strane uopšte nismo mogli probuditi interes za dogovorom, već da su oni tražili jedino da se zakon suspenduje. Rekli su da imaju 26 primjedbi i mi smo u startu rekli da prihvatamo te primjedbe jer znamo da one nemaju veze s radničkim pravima. Siguran sam u to. Znamo da je problem u kolektivnim ugovorima koji nude više prava povlaštenim kategorijama“, rekao je Novalić.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se