15.9 C
Zvornik
29. март 2024.

Počela „sječa“ direktora u „Šumama RS“

Direktori šumskih gazdinstava „Zelengora“ iz Kalinovika i „Birač“ iz Vlasenice smijenjeni su zbog loših poslovnih rezultata, a iz „Šuma RS“ su poručili da je to samo početak „sječe“ neuspješnog kadra i da smjene mogu očekivati odgovorni u gazdinstvima i upravi ovog javnog preduzeća.

Novi direktor Šumskog gazdinstva „Zelengora“ umjesto Zorana Šupete biće Slobodan Škobić, koji je do sada bio tehnički direktor u tom gazdinstvu. Samojka Palangetića će na čelu Šumskog gazdinstva „Birač“ naslijediti Radenko Lukić iz Doboja. Šupeta će već danas napustiti direktorsku fotelju, dok će Palangetiću rješenje o smjeni biti uručeno u ponedjeljak.

Pomoćnik ministra za šumarstvo i lovstvo Goran Zubić rekao je juče na konferenciji za novinare, na kojoj je predstavio prijedlog mjera za redefinisanje organizaciono-ekonomske i kadrovske pozicije „Šuma RS“, da su u skladu sa ovim mjerama u narednom periodu planirane značajnije kadrovske promjene u ovom javnom preduzeću.

– Već danas ide smjena direktora Šumskog gazdinstva „Birač“, a u ponedjeljak direktora „Zelengore“. Razlog za to je loše poslovanje u prošloj godini i negativni trendovi u poslovanju tih gazdinstava u prvom ovogodišnjem kvartalu. Ovo je ujedno početak reformskih procesa, a vrlo brzo se očekuju i smjene u upravi i Nadzornom odboru „Šuma RS“. Jedini kriterijum koji će biti uziman u obzir su rezultati poslovanja – kazao je Zubić.

On nije htio da precizira kome prijeti smjena, ni da li je među njima i vršilac dužnosti direktora „Šuma“ Dragan Grabovac.

– Uprava u kojoj se očekuju smjene podrazumijeva pet izvršnih direktora na čelu sa direktorom – ostao je tajanstven Zubić.

U prošloj godini negativno je poslovalo devet šumskih gazdinstava, a prilikom predstavljanja tih rezultata iz uprave „Šuma“ su najavili smjene svih rukovodilaca u gubitašima ako na kraju prvog polugodišta 2015. ne budu poslovali pozitivno.

Vršilac dužnosti izvršnog direktora za pravne, kadrovske i opšte poslove „Šuma RS“ Vojislav Marić kazao je da je uprava krajem prošle sedmice donijela odluku da smijeni direktore gazdinstava u kojima je situacija katastrofalna.

– Ta gazdinstva su iskazala negativan rezultat na kraju 2014, a nisu popravili poslovanje ni u ovoj godini, tako da moramo da preduzmemo hitne mjere za konsolidaciju – kazao je Marić.

Istakao je da su ove smjene u skladu sa programom mjera za redefinisanje organizaciono-ekonomske i kadrovske pozicije „Šuma RS“ i da su dva gazdinstva čiji su direktori smijenjeni „markirana“ u tom programu.

– Ako na kraju prvog polugodišta ne bude poboljšanja, biće smijenjeni direktori i u ostalim gazdinstvima koja su negativno poslovala u prošloj godini. Polugodišnje izvještaje očekujemo krajem jula – kazao je on.

Među mjerama za redefinisanje organizaciono-ekonomske i kadrovske pozicije „Šuma RS“, koje je usvojila Vlada RS, su izrada jedinstvenog pravilnika o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta, utvrđivanje položajne rente i kategorizacije šumskih gazdinstava, uspostavljanje stroge finansijske konsolidacije preduzeća naplatom potraživanja i blagovremenim izmirivanjem obaveza i donošenje akcionog plana za suzbijanje nelegalnih radnji u šumarstvu.

Višak radnika

O višku radnika u „Šumama RS“ Goran Zubić je rekao da ne postoje precizni podaci, ali da sigurno ima prekobrojnih.

– Planirane su mjere za upošljavanje viška radnika uvođenjem novih proizvoda, kao što je korišćenje drvne biomase, plantažni uzgoj, sakupljanje sporednih proizvoda šumarstva, ali i penzionisanje – rekao je Zubić i dodao da je prosječna neto plata u „Šumama“ lani bila 697 KM.

Kazao je da je reprogramom riješen problem poreskog duga „Šuma“, koji se odnosi na obavezu ovog preduzeća da isplaćuje naknade opštinama.

Šumska gazdinstva koja su poslovala sa gubitkom u 2014. godini

„Jahorina“ Pale 1,21 milion

„Birač“ Vlasenica 918.019

„Botin“ Nevesinje 644.225

„Panos“ Višegrad 527.312

„Doboj“ Doboj 205.378

„Majevica“ Lopare 198.562

„Zelengora“ Kalinovik 129.949

„Vrbanja“ Kotor Varoš 129.921

(Glas Srpske)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se