9.3 C
Zvornik
29. март 2024.

Parafiran sporazum između NATO i država članica „Partnerstva za mir“

Skupština Srbije usvojila je Sporazum između država članica NATO-a i ostalih država učesnica u programu „Partnerstvo za mir“ o statusu njihovih snaga, koji onemogućava prolaz strane vojske kroz Srbiju bez poziva države.

Sporazum će, kako je navedeno u obrazloženju, obezbijeditin nesmetano funkcionisanje i podizanje operativnih i funkcionalnih sposobnosti Vojske Srbije zajedničkim angažovanjem sa drugim potpisnicama tog sporazuma u multinacionalnim operacijama.

Osim toga, sporazum će doprinijeti i ispunjavanju međunarodnih obaveza Srbije prema konceptu operativnih sposobnosti radi priprema sopstvenih snaga za aktivan doprinos jačanju evropske spoljne i bezbjednosne politike, prenose beogradski mediji.

Ministar odbrane Srbije Bratislav Gašić rekao je tokom skupštinske rasprave da je Srbija vojno neutralna zemlja i da ratifikacija sporazuma ne znači ulazak, niti približavanje Srbije NATO-u.

On je precizirao i da država neće isporučivati pripadnika vojske državi u kojoj je protiv njega izrečena smrtna kazna, budući da smrtna kazna ne postoji u pravnom sistemu Srbije.

Skupština je, usvajanjem ovog sporazuma, završila vanrednu sjednicu koja je počela 2. jula.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se