20.4 C
Zvornik
28. март 2024.

OHR: Referendum izlazi iz okvira nadležnosti Narodne skupštine RS

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko izrazio je žaljenje zbog činjenice da je danas većina poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske usvojila prijedlog o organiziranju referenduma o pravosuđu na nivou BiH i ovlašćenjima visokog predstavnika, što, prema njegovom mišljenju, izlazi iz okvira nadležnosti Narodne skupštine Srpske.

Iz OHR-a je saopšteno da Incko smatra da je „tražiti od građana da glasaju protiv suštinskih elemenata Dejtonskog mirovnog sporazuma“ neodgovorno i da pokazuje spremnost moćne elite da nastavi gurati Republiku Srpsku i BiH još dublje u krizu.

Visoki predstavnik u BiH podsjeća da je Zakon o Sudu BiH iz 2002. i Zakon o Tužilaštvu BiH iz 2003. godine usvojila Parlamentarna skupština BiH, uključujući i glasove poslanika iz SNSD-a.

„Ustavni sud, koji je i sam institucija ustanovljena Dejtonskim sporazumom, dva puta je presudio u pravcu potvrđivanja legitimiteta, ustavnosti i usklađenosti Suda BiH sa Dejtonskim sporazumom“, ističe se u saopštenju iz OHR-a.

Iz OHR-a navode da bi ova institucija pozdravila nastojanja da se poboljša efikasnost pravosuđa na nivou BiH, ali i ističu da bilo kakva poboljšanja moraju opet biti usvojena u Parlamentarnoj skupštini BiH, još jednoj dejtonskoj instituciji.

Incko naglašava da je mandat visokog predstavnika, uključujući i njegova izvršna ovlašćenja, uspostavljen Aneksom 10 Dejtonskog sporazuma i potvrđen više puta od Savjeta bezbjednosti UN, te da predstavlja suštinski element mirovnog sporazuma.

Prema njegovom mišljenju, entitetske vlasti treba da prestanu insistirati na provođenju referenduma koji krši Opšti okvirni sporazum za mir i izlazi iz okvira njihovih nadležnosti, te da se, umjesto toga, usredsrede na ispunjenje obećanja koja su dali biračima kako bi bili poboljšani životni uslovi u Republici Srpskoj.

„Kao što je rečeno juče na sastanku ambasadora zemalja članica Upravnog odbora Savjeta za provođenje mira, međunarodna zajednica zadržava instrumente neophodne za očuvanje Opšteg okvirnog sporazuma za mir“, piše u saopštenju iz OHR-a.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se