10.9 C
Zvornik
23. април 2024.

Nikolić: Veliki dan za Srbiju i potvrda iskrenog prijateljstva Rusije

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je, povodom ruskog veta u Savjetu bezbjednosti UN na britanski prijedlog rezolucije o Srebrenici, da je danas veliki dan za Srbiju, ne samo zato što je spriječeno bacanje ljage na cijeli srpski narod i pokušaj da se proglasi genocidnim, već zato što je Rusija okazala da je pravi i iskren prijatelj.

U saopštenju iz kabineta predsjednika Srbije konstatuje se da je Rusija pokazala da je prijatelj koji zna da cijeni prave vrijednosti i koji „dobro dobrim vraća“.

„Nisu pojedine zemlje danas pokušale da anatemišu Srbe zato što su stvarno počinili genocid. Danas je trebalo kazniti Srbe zato što nisu pristali na ucene i ultimatume. Zato što su odoleli pritiscima da se uvedu sankcije Rusiji i zato što beskompromisno poštuju istinu i pravdu“, poručio je Nikolić.

On je naveo da se u Srebrenici desio užasan zločin koji je osudila cijela Srbija, ali da je strašne zločine počinila i muslimanska strana.

„Zločini su se desili tokom ratnih dešavanja devedestih godina i pojedinci ili grupe pojedinaca su u njemu činile zločine. Muslimanske snage u BiH i džihadisti hladnokrvno su ubili hiljade srpske dece, žena i starih lica. Sravljeno je sa zemljom 39 sela u tom području“, naglasio je Nikolić.

On je ukazao na to da je rezolucija, koju je predložila Velika Britanija i koja je imala nekoliko verzija do podnošenja, čini se podnesena samo sa jednim ciljem – da srpski narod bude osuđen za „ni manje ni više, jedini genocid svjetskih razmera“.

„Paradoksalan je pokušaj da narod koji je bio žrtva genocida i progona tokom Drugog svetskog rata, koji je zarad mira i slobode čitavog sveta žrtvovao trećinu svog stanovništva tokom Prvog svetskog rata, koji je proglasio svog krvnika za brata i prigrlio ga odrekavši se sopstvene državnosti, bude označen kao genocidan“, smatra Nikolić.

On navodi da, čak i da je takva paradoksalna odluka donesena, Srbija ne bi bila ogorčena, niti bi se svetila i mrzila.

„Te osobine jednostavno nisu imanentne srpskom narodu. To je narod sposoban da voli i prašta, a ne da mrzi i gazi“, poručio je Nikolić i zaključio da Srbija ostaje posvećena pomirenju, miru i stabilnosti u regionu i jačanju prijateljstva širom svijeta.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se