5.9 C
Zvornik
25. април 2024.

Nikolić će biti pozvan u Sarajevo

BEOGRAD – Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović izjavio je danas u Beogradu da će Predsjedništvo BiH pozvati predsjednika Srbije Tomislava Nikolića u posjetu Sarajevu.

On je, nakon sastanka članova Predsjedništva BiH sa srpskim premijerom Aleksandrom Vučićem, rekao da vjeruje da će već sutra u Predsjedništvu BiH biti riječi o današnjoj posjeti Beogradu.

„Ali mnogo važnije da ćemo sa Savjetom ministara BiH predočiti današnje razgovore na ove teme i da ćemo vrlo brzo do 26-27. avgusta u Beču imati jedan snažan iskorak koji će stvoriti preduslove za jedan zajednički sastanak Savjeta ministara BiH i Vlade Srbije da se održi na sve ove teme“, naglasio je Čović.

Čović je rekao da je saradnja BiH i Srbije jedini put, da prošlost treba ostaviti istoričarima, a da svi nivoi vlasti BiH saradnju dvije zemlje podignu na najviši nivo.

On je rekao da je presrećan zbog ove posjete i da vjeruje da su članovi Predsjedništva napravili dobar potez, te istakao da portparoli loših odnosa ne mogu biti oni koji mrze i razdvajaju, nego oni koji žele budućnost.

„Ima puno toga što nas tjera da razmišljamo o prošlosti, ali mislim da ima višestruko više stvari koje nas motivišu da gledamo ispred sebe i da prepoznamo šta su prednosti dobrosusjedskih i prijateljskih odnosa između Srbije i BiH“, rekao je Čović.

Navodeći da je diplomatski čudno što su došla tri člana Predsjedništva, Čović smatra da je tako pružena ruka saradnje.

„Portparoli loših odnosa između naših naroda u BiH i Srbiji ne mogu biti oni koji nose mržnju i razdor, nego velika masa svih građana koji žive ovdje i koji žele drugačiju budućnost“, rekao je Čović, navodeći da će snažno podržavati zajedničke ekonomske projekte.

Na pitanje da li je moguće istinsko pomirenje ako Sarajevo zločine nad Srbima i dalje tretira kao izolovani incident, a ne kao ratni zločin, Čović je rekao da prošlost treba ostaviti istoričarima, a da se mora napraviti novi iskorak u pomirenju.

„Kada se gleda šta se dešava na globalnoj političkoj sceni, onda smo premali da bismo uticali na nju. Ali, na ovakav način možemo mijenjati ambijent oko sebe i stvarati mogućnosti da više nikad nemamo ambijent devedesetih ili četrdesetih godina prošlog vijeka na ovim prostorima“, rekao je Čović.

On je naveo da nema strane u BiH i čitavom okruženju gdje zločince ne doživljavaju kao heroje i obrnuto.

„U bezbroj mjesta u BiH su počinjeni zločini, a naše je da to svjesno sagledamo i da razumijemo da je svaka majka koja nosi crninu i suze roni jednako vrijedna bila ona Hrvatica, Srpkinja ili Bošnjakinja. Ako tako gledamo prošlost, vjerujem da ćemo mlade motivisati da drugačije gledaju u budućnost“, istakao je Čović.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se