9.3 C
Zvornik
24. април 2024.

Najljepši utisci iz Austrije (foto)

Od 22. do 28. juna u austrijskom gradu Pingau boravili su učenici i nastavnici zvorničke Osnovne muzičke škole i Prvog zvorničkog pjevačkog društva „Izvornik“.

Posjeta i boravak realizovani su u oviru projekta Gradskog orkestra Pingaua i Prvog zvorničkog pjevačkog društva „Izvornik“ pod nazivom „Mi govorimo muzikom“.

Predsjednica „Izvornika“ Dušica Savić koja je u Pingauu boravila i kao predstavnik Opštine Zvornik, istakla je da je boravak u Austriji prevazišao sva očekivanja, te da je tokom posjete realizovan i susret sa načelnikom Pingaua.

„Za učenike, nastavnike i članove „Izvornika“ organizovana je višednevna posjeta Austriji prilikom koje su imali priliku da se predstave tamošnjoj publici, pokažu način na koji „govore muzikom“, kako koncertima, tako i u lokalnom hramu prilikom služenja mise. Utisci sa putovanja su nešto što se pamti, počev od ljubaznosti i predusretljivosti naših domaćina, preko prilike da se naša djeca i naš hor tamo predstave, do toga da su se kao dobri domaćini zaista potrudili da posjetu upotpune edukativnim i turističkim sadržajima. Tokom boravka u Pingauu razgovarali smo i sa načelnikom ovog grada i uputili mu zvaničan poziv da posjeti opštinu Zvornik. Očekujemo da do te posjete i sastanka sa načelnikom opštine Zvornik dođe tokom naših avgustovskih svečanosti kada bi se moglo razgovarati i o drugim vidovima saradnje“, rekla je Savićeva.

Ona je ocijenila da je ovaj Projekat važan kako za one koji su imali priliku da učestvuju u njemu, tako i za sve one koji će u narednom periodu, možda kroz neki drugi vid saradnje sa ovim austrijskim gradićem, imati priliku da se predstave.

Direktor Osnovne muzičke škole i umjetnički rukovodilac „Izvornika“ Ljubiša Popović rekao je da je realizovano sve što je bilo planirano.

„U ponedeljak smo doputovali i smjestili se, a već sljedeći dan posjetili Grac, obišli operu, katedralu, zgradu muzičke akademije i biblioteku u sklopu ondašnjeg Univerziteta. U srijedu smo imali ulični koncert u Pingauu, te u obližljim gradovima Fridbergu i Grafendorfu. U četvrtak smo posjetili jezero Bodenze, a uveče su zajednički koncert održali naši učenici, učenici Muzičke škole Pingau i „Izvornik“. Nastupali smo pred brojnom publikom i utisci su fantastični. U petak smo posjetili Beč, dvorac Šenbrun, Kuću muzike, a uveče imali druženje uz logorsku vatru. U subotu smo imali planinarenje, fizičke aktivnosti, ručak u prirodi, a posljednjeg dana bio je i nastup Izvornika na misi u katedrali gdje smo predstavili pravoslavnu horsku muziku. Ovo je za sve nas veliko iskustvo, mnogo smo vidjeli, prije svega njihov odnos prema radu, njihov način muziciranja, a ono što smo mogli da primjetimo je i da je na njih veliki uticaj ostavila naša tradicionalna muzika, prihvatili su naše kolo, etno muziku, bili su vrlo zainteresovani za to“, rekao je Popović.

On je izrazio očekivanje da će saradnja biti nastavljena i da će učenici i profesori iz Pingaua uzvratiti posjetu u oktobru ove godine.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se