2 C
Zvornik
20. април 2024.

Na meti hakera hiljade bh. građana

BANJALUKA – Više hiljada korisnika računara u BiH žrtve su prevara iz oblasti sajber-kriminala u režiji kriminalne grupe koja je razbijena u akciji kodnog naziva „Port Rojal“, a u kojoj je učestvovao MUP RS, zajedno sa policijskim agencijama brojnih svjetskih država.

To je danas potvrđeno iz MUP-a RS, odakle ističu da je riječ o akciji koja je usmjerena na otkrivanje i dokazivanje krivičnih djela iz oblasti visokotehnološkog kriminaliteta.

„Radi se o krivičnim djelima Računarska prevara, Računarska sabotaža, Falsifikovanje kreditnih kartica i kartica za bezgotovinsko plaćanje, Izrada i širenje računarskih virusa, te Neovlašćeni pristup zaštićenom računaru, računarskoj mreži, telekomunikacionoj mreži i elektronskoj obradi podataka“, naveli su iz MUP-a RS.

Istragom je, na globalnom nivou, bilo obuhvaćeno oko 70 lica, koja su kao članovi kriminalnog foruma darkode.com počinili djela visokotehnološkog kriminaliteta, a među njima, prema dosadašnjoj istrazi, nema osumnjičenih iz RS odnosno BiH.

Gojko Vasić, direktor Policije RS, kazao je da riječ o rezultatima opsežne međunarodne istrage. Dražen Višnjić, načelnik Odjeljenja za visokotehnološki kriminalitet u MUP-u RS, kazao je da ovim krivičnim djelima oštećeno više od 10 miliona građana u svijetu, pišu Nezavisne n ovine.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se