24.3 C
Zvornik
16. април 2024.

Među 62 uhapšena i hakeri iz BiH

BANJALUKA – U akciji razbijanja računarske kriminalne mreže uhapšena su 62 hakera iz 18 zemalja, među kojima ima i državljana BiH, a ugašen je internet forum „Darkcode.me“.

Akciju su izveli američki Federalni istražni biro (FBI) i evropska policija Evropol u saradnji sa američkim pravosudnim organima i policijskim službama svih 18 zemlja.

U Policiji Republike Srpske i Interpolu BiH juče nisu mogli ništa da kažu o ovoj akciji, tako da nije poznato koliko i gdje su uhapšeni državljani BiH.

Internet sajt “ Darkcode.me “ bio je mjesto na kojem su sajber kriminalci nelegalno prodavali od virusa, štetnih računarskih programa do „bot“ mreža putem kojih se vrše računarski napadi na druge kompjutere. Sajt forum “ Darkcode.me “ osnovao je 2009. godine programer i haker iz slovenije Matjaž Škorjanc, poznat po imenu Iserdo. On je poznat kao tvorac bot mreže „Mariposa“, putem koje su zaraženi milioni računara širom svijeta. Škorjanc je zbog „Maripose“ osuđen 2013. godine u Mariboru na četiri godine i deset mjeseci zatvora.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se