4.4 C
Zvornik
17. април 2024.

Logoraši regije Birač razočarani Vučićevom odlukom da dođe u Srebrenicu

Sekretar Udruženja logoraša regije Birač Vinko Lale izjavio je Srni da članovi ovog udruženja nisu zadovoljni odlukom Vlade Srbije da premijer Aleksandar Vučić 11. jula dođe u Potočare.

„Razlog našeg nezadovoljstva je sve što je prethodilo komemoraciji u Potočarima i poruke koje su bošnjačka udruženja i lideri upućivali Srbiji prilikom hapšenja Nasera Orića i njihovog orkestriranog pritiska da se on oslobodi i da je samo srpska strana odgovorna za žrtve u toku posljednjeg rata“, rekao je Lale.

On podsjeća da su načelnik srebreničke opštine Ćamil Duraković i predstavnici bošnjačkih udruženja ultimativno nastupali i uslovljavali održavanje komemoracije i dolazak Vučića i delegacije Srbije u Potočare puštanjem Nasera Orića na slobodu.

„Drugi razlog nezadovoljstva srpskih logoraša kao direktnih žrtava rata i tortura bošnjačkih vojnih i paravojnih formacija, jeste strašna činjenica da Vučić nije došao da oda počast srpskim žrtvama 4. jula u Bratuncu, a hoće da dođe i oda počast bošnjačkim žrtvama u Potočarima“, pojasnio je Lale.

Prema njegovim riječima, logoraši to doživljavaju kao uvredu i poniženje za porodice srpskih žrtava i njih koji su mučeni u muslimanskim logorima.

„Najviše ih boli što su srpske žrtve ovim omalovažene i od matice Srbije“, rekao je Lale.

On ističe da logoraši shvataju da je Vučić uslovljen od nekog jačeg da dođe u Potočare, zbog rezolucije o Srebrenici ili nekih drugih interesa ili je Vlada Srbije ocijenila da treba da to učini zbog nekih viših ciljeva koji javnosti nisu poznati.

Srpske organizacije i udruženja proistekla iz rata nisu zadovoljne što Vučić dolazi u Potočare, a niko od predstavnika drugih naroda nikada nije odao počast srpskim žrtvama.

„Povrijedilo nas je i saznanje da nismo dobili odgovor od premijera Srbije na naš zahtjev da nas primi i da sasluša naše stavove u vezi za rezoluciju o Srebrenici i njegovu posjetu Potočarima“, istakao je Lale.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se