23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Kuriri nisu prodavci online proizvoda

Svjetski trend online kupovine koji donosi brojne pogodnosti i udobnost kupovine iz sopstvenog doma, istovremeno otvara i prostor u kojem se dešavaju zloupotrebe povjerenja potrošača kao i raznovrsne prevare, ističu iz kompanije EuroExpress brza pošta.

Navode da je vrlo važno da se svi kupci online proizvoda veoma pažljivo upoznaju sa uslovima online prodaje, da od prodavca traže sva dodatna objašnjenja mogućnosti povrata/zamjene kupljenog proizvoda i sl. Posebno koristan alat kojim se građani i svi potrošači mogu koristiti jeste da od prodavca online proizvoda zahtjevaju da prilikom slanja paketa označi da se isti može otvoriti prije preuzimanja, kako bi se kupac uvjerio u ispravnost pošiljke.

Izričita je odgovornost prodavca za sadržaj paketa koji šalje, te svako izbjegavanje kontakta ili saglasnosti za otvaranje paketa, jasan je znak upozorenja.

Ono što je bitno istaći jeste da kuriri kompanije EuroExpress brza pošta ne mogu ni na koji način da odgovaraju za sadržaj pošiljke, s obzirom da oni kao ni bilo ko od zaposlenih nemaju uvida u isti. Treba navesti i da u kompaniji postoji efikasan sistem kontrole rada kurira i upravljanja pošiljkama, te da u tom smislu nisu moguće interne zloupotrebe.

Posao kurira jeste da dostavi preuzeti paket/pošiljku do navedene adrese, te da u tom postupku poštuje procedure kompanije i uslove poslovanja.

Upravo radi zaštite naših kurira želimo da istaknemo da EuroExpress neće tolerisati bilo kakvo nasilje nad svojim zaposlenicima, te da javno osuđuje nedavni incident koji se desio našem kuriru prilikom dostavljanja paketa.

Stav uprave kompanije jeste da fizičko nasilje i maltretiranje, koje je izvršeno nad kurirom, apsolutno nedopustivo, bez obzira na okolnosti koje su uslovile nezadovoljstvo primaoca paketa tačnije kupca online proizvoda. Kurir je na apsolutno profesionalan način obavljao svoj posao, a verbalni napad kupca je prerastao u fizički koji je uzrokovao teže tjelesne povrede kurira.

Iz navedenih razloga iz EuroExpress-a apeluju na fizička i pravna lica da dodatno obrate pažnju na vjerodostojnost internet servisa preko kojeg vrše kupovinu i/ili na poslovnost online prodavca, ali i da razumiju ulogu i ograničenja koje kuriri imaju prilikom ovakvih dostava.

Uslovi poslovanja EuroExpresa definisani su i usklađeni sa svim pozitivnim zakonima o poštanskom saobraćaju u BiH. Iz kompanije navode da očekuju da u narednom periodu ovom pitanju više pažnje posveti i Agencija za poštanski saobraćaj BiH, kao krovno tijelo koje prati rad poštanskih i kurirskih operatera, te kontroliše poštovanje zakonskih pravila i procedura.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se