18.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Krajem 2017. BiH bi mogla dobiti status kandidata

SARAJEVO – Predsjedništvo Bosne i Hercegovine usvojilo je danas takozvani Master plan procesa integriranja BiH u Evropsku uniju koji predviđa rokove kada treba implementirati određene uslove kako bi BiH početkom sljedeće godine podnijela zahtjev za status kandidata.

Član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić ocjenjuje da se radi o značajnom dokumentu koji će biti neka vrsta obaveze institucijama, ali i vodiča za aktivnosti koje trebaju biti završene s tim da BiH dobije status kandidata za članstvo u EU krajem 2017.

Razmotren je na sjednici i program reformi u BiH, dokument koji se još usaglašava, ali je Ivanić izrazio uvjerenje da će uskoro i to biti završeno jer je to paket reformi koje su usaglašavali Savjet ministara BiH, entitetske i kantonalne vlade.

„Smatramo da je donošenje ključnih reformskih zakona moguće obaviti do kraja ove godine, a kako bismo sljedeće godine podnijeli aplikaciju za članstvo u EU. Najveći problem i politički izazov je implementacija odluke Evropskog suda za ljudska prava u predmetu ‘Sejdić i Finci’, ali na tome ćemo raditi“, pojasnio je Ivanić.

Izrazio je uvjerenje da kada se riješi to pitanje, BiH će dobiti status zemlje kandidata za članstvo, naglašavajući da ukoliko se zadani rokovi budu poštovali biće osigurana i značajna pomoć međunarodnih finansijskih institucija jer „svima treba pozitivna priča iz regiona“.

„Najproblematičnija tema u agendi je Zakon o radu, ali niko nije govorio o sadržaju jer to u agendi ne piše. Ključni cilj je smanjenje opterećenja na rad jer se zbog tih opterećenja povećava nezaposlenost“, mišljenja je Ivanić.

Naglasio je i da su u tom dokumentu ključne i ekonomske reforme, a definiraju se i socijalna davanja koja trebaju biti na bazi potreba građana.

Ivanić se osvrnuo na pitanje izgradnje „Pelješkog mosta“ kazavši da BiH ne može uticati na to da li će se most graditi ili ne, no ako se most bude gradio BiH mora imati normalan pristup svom priobalnom prostoru na čemu će bh. institucije insistirati.

Najavio je i da će na prvoj narednoj sjednici Predsjedništva BiH zatražiti informaciju o tome.

Predsjedništvo je danas ovlastilo ministra vanjskih poslova Igora Crnatka da potpiše sporazum kojim se olakšava kretanje građana između BiH i Albanije bez viza te da se granica može prelaziti i s biometrijskim ličnim kartama.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se