9.3 C
Zvornik
19. април 2024.

Klub Bošnjaka stavio veto na odluku o referendumu u RS

BANJA LUKA – Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske stavio je danas veto na odluku Narodne skupštini RS o referendumu u RS o Sudu i Tužilaštvu BiH.

Šef bošnjačkog kluba Mujo Hadžiomerović potvrdio je na pres-konferenciji u Banjaluci da je taj klub pokrenuo pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa na odluku o referendumu u RS o Sudu i Tužilaštvu BiH, jer smatraju da je neprihvatljivo da entitet osporava pravosudne institucije države.

Bošnjački klub će, kako je istakao, iskoristiti sva pravna sredstva da bi osporili za njih neprihvatljivu odluku o referendumu te da su Sud i Tužilaštvo institucije formirane u skladu s Ustavom BiH.

On je najavio i da će Klub Bošnjaka zatražiti ocjenu ustavnosti Zakona o referendumu u RS, jer smatraju da za taj akt nema uporišta u Ustavu RS.

Hadžiomerović je rekao i da će, ukoliko Ustavni sud RS odbije veto Bošnjaka, tražiti da se o odluci o referendumu izjasni i Ustavni sud BiH.

Procedura sada nalaže da će veto Bošnjaka na odluku o referendumu u RS-u razmatrati Vijeće naroda, a ukoliko se stavovi ne usaglase zasjedat će i Zajednička komisija Vijeća naroda i Narodne skupštine RS.

Ukoliko ni tada ne bude dogovora, konačan stav dat će Ustavni sud RS-a.

Tek kada se iscrpe sve ove aktivnosti, odluka o referendumu bi i zvanično stupila na snagu.

Narodna skupština RS usvojila je 15. jula odluku o raspisivanju referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH, koji će, prema odluci, biti održan u prvoj nedjelji po isteku 50 dana od stupanja na snagu ove odluke.

Za odluku, kojom je podržan prijedlog predsjednika Republike Milorada Dodika, glasalo je 45 poslanika, dok se njih 31 suzdržalo od glasanja, a bošnjački poslanici su uz znak protivljenja napustili skupštinsku salu prije glasanja.

FENA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se