13.1 C
Zvornik
25. април 2024.

Klimatolozi /ni/su ubijeni

LONDON – Smrt troje naučnika – klimatologa izaziva spekulacije među njihovim kolegama, a profesor sa Kembridža Piter Vedhems tvrdi da su oni ubijeni. Naučnici koji su istraživali uticaj globalnog zagrijavanja na topljenje arktičkog leda stradali su u kratkom periodu jedno za drugim.

Sejmur Lekson i Katerina Žil sa univerziteta „Ukla“ te Tim Bojd iz škotskog Udruženja za morske nauke umrli su 2013. godine.

Vedhems vjeruje da je i sam bio na meti ubica i navodi da je vozač u „neoznačenom kamionu pokušao da gurne njegov automobil sa ceste“.

On aludira na mogućnost da su naftna industrija ili jaki ljudi u vladama pridonijeli stadanju troje naučnika, koje on smatra liderima istraživanja leda na Arktiku.

Profesor Lekson bio je direktor Centra za polarna posmatranja i stradao je nakon što je pao niz stepenice na novogodišnjoj zabavi u Eseksu.

Drugi naučnik – dr. Bojd umro je odmah nakon što ga je udario grom dok je šetao psa, a Žilovu je udario kamion dok je biciklom išla na posao u centru Londona.

Uprkos tome što je policiji prijavio pokušaj atentata, profesor Vedhems kaže da ranije nije pominjao svoju teoriju o tri ubistva da ga ne bi proglasili ludakom.

„Vrlo je čudna `slučajnost` da se tako nešto dogodi u kratkom periodu“ – navodi on komentarišući smrt kolega.

Kako prenosi „Independent“, njegovu teoriju negira profesor Fiona Stravbridž, koja je živjela sa dr. Leksonom.

Ona smatra da se radi o „smiješnim teorijama zavjere“.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se