10.9 C
Zvornik
23. април 2024.

Kapetan Dragan sletio u Zagreb

Avion u kome se nalazi Dragan Vasiljković, poznatiji kao kapetan Dragan, u pratnji hrvatskih policajca, upravo je sletio na zagrebački aerodrom.

Avion „Kroacija erlajnsa“ iz Frankfurta sletio je po redu u 11.36 sati na Aerodrom „Pleso“.

Vasiljković je će biti odveden u Split s obzirom da splitsko tužiteljstvo protiv njega vodi istragu zbog ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika i civilnog stanovništva.

„“Dragan Vasiljković je nakon duge pravne bitke koja je počela prije devet godina izručen Hrvatskoj i nalazi se u Hrvatskoj. Dalje će biti procesuiran kao svaki drugi optuženi“, izjavio je ministar pravosuđa Orsat Miljenić na vanrednoj konferenciji za novinare, a prenose hrvatski mediji.

Vasiljkovića će, po službenoj dužnosti, zastupati splitski advokat Darko Stanić.

Hrvatski mediji napominju da se očekuje da će optužnica protiv Vasiljkovića biti podignuta odmah nakon što ga ispitaju tužioci s obzirom da je bilo dovoljno vremena da se prikupi sav dokazni materijal.

„U roku od 24 sata trebalo bi da bude predat pritvorskom nadzorniku, koji o tome obavještava županijsko tužilaštvo u Splitu. Nakon toga, u roku od 16 sati trebalo bi da bude i ispitivanje. Tek nakon toga ide eventualni prijedlog za određivanje istražnog zatvora“, rekao je Stanić a prenosi „Jutarnji list“

Hrvatska sumnjiči kapetana Dragana za navodne ratne zločine počinjene u vrijeme kada je bio komandant u Krajini od 1991. do 1993. godine.

Vasiljković je uhapšen u Pertu u Australiji 2006. godine i od tada se nalazi u ekstradicijskom zatvoru.

Vlada Australije u novembru 2012. donijela je odluku o izručenju Vasiljkovića Hrvatskoj, nakon višegodišnjih pravnih sporenja i Vasiljkovićevih pokušaja da ospori hrvatski zahtjev za izručenjem koji je podnesen 2005. godine.

(Blic)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se