5.9 C
Zvornik
25. април 2024.

Izetbegović: Proces Oriću biće nastavljen

BEOGRAD – Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je danas u Beogradu da će pred pravosuđem BiH biti nastavljen proces protiv Nasera Orića, osumnjičenom za ratne zločine nad Srbima u Podrinju, te istakao da treba učiniti sve da građani vjeruju tom pravosuđu.

On je na konferenciji za novinare nakon zajedničkog sastanka članova Predsjedništva BiH sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem podsjetio da je Orić po dolasku u Sarajevo bio priveden i dodao da će proces protiv njega biti nastavljen.

Izetbegović je negirao da Sarajevo ima drugačiji standard u tretiranju zločina nad Srbima, ističući da je „svaki zločin – zločin“, bez obzira koliko se puta ponovio.

On tvrdi da je Sarajevo tokom proteklog rata „imalo snage da zaustavi zločine nad Srbima i da mu se sistematski suprostavi“.

Nakon današnjeg sastanka, koji je uslijedio na inicijativu premijera Srbije nakon napada na njega 11. jula u Potočarima, Izetbegović je rekao da je došao da vidi kakva će biti reakcija Beograda na posjetu.

„Što se tiče današnje posjete, mi smo vrlo brzo došli jer želimo da krenemo u snažan razvoj regiona, ali nam je zato potrebna stabilnost i sigurnost, a toga nema bez intenziviranja pomirenja. O tome smo nedavno Vučić i ja razgovarali u Sarajevu“, rekao je Izetbegović.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon sastanka sa članovima Predsjedništva BiH da je dešavanja u Srebrenici već zaboravio i da je spreman u prijateljskom tonu da gleda na saradnju i budućnost Srbije i BiH.

„To što mi se desilo jeste neprijatno i teško, ali je to gotovo ništa u odnosu na ono što se desilo mnogim Bošnjacima, Srbima i Hrvatima, koji su izgubili svoje najbliže. Ako su ti ljudi u stanju da oproste i gledaju u budućnost, smešno i tupavo politički bi bilo da kažem da ne mogu da razmišljam o budućnosti. Moj pogled je usmeren ka budućnosti“, rekao je Vučić.

Prema njegovim riječima, stvari se trebaju brutalno racionalizovati i treba znati da sve može biti izvor nestabilnosti.

On je istakao da Bošnjaci i Srbi treba da shvate da ne postoji drugi način osim politike najbližih odnosa i saradnje. „Kada to stave u svoju glavu, onda ćemo biti na dobrom putu“, rekao je Vučić.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se