9.3 C
Zvornik
29. март 2024.

Ivanić: Posjeta će pomoći u relaksiranju odnosa

BEOGRAD – Srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić ocijenio je da će posjeta članova Predsjedništva Beogradu nakon jednog teškog događaja pomoći da se stvari u BiH relaksiraju, ali da će u tome, ipak, presudnu ulogu imati bošnjačka elita u Sarajevu.

„Kada bošnjačka elita prihvati ruku pomirenja koju joj je Beograd pružio onda će odnosi biti relaksirani“, poručio je Ivanić nakon zajedničke šetnje članova Predsjedništva BiH i premijera Srbije Aleksandra Vučića centrom Beograda.

On je istakao da je najveća vrijednost današnje posjete atmosfera koja je ostvarena, a koja znači novi i ozbiljan pomak u međusobnim odnosima.

Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, nakon obilaska Kalemegdana, zahvalio je domaćinima i naglasio da je današnjom posjetom otvorena nova stranica u odnosima naroda i zemalja Srbije i BiH.

„Stavili smo jedan proces na tračnice i vjerujem da će on ići u dobrom smjeru“, rekao je Izetbegović.

Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović rekao je da je zahvalan premijeru Srbije za poziv da posjete Beograd i da je danas rečeno mnogo toga što će predstavljati smjernice za budućnost.

On je ukazao na potrebu što intenzivnijih i češćih kontakata, da bi ono što je danas dogovoreno bilo i realizovano na obostranu korist.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić zahvalio je gostima što su posjetili srpsku prestonicu, ali i građanima Beograda koji su im pružili toplu dobrodošlicu.

„Beograd je danas pokazao da želi mir, stabilnost. LJudi su pokazali da poštujemo one koji žive pored nas. Ja sam im zahvalan na tome“, naglasio je Vučić.

On je ponovio da je puno toga ispred Srbije i BiH, koje samo u stabilnom i mirnom okruženju mogu prosperirati.

Tokom šetnje Beogradom, koja je uslijedila nakon zajedničkog sastanka u Palati Srbije, članovi Predsjedništva BiH i Vučić obišli su zgradu Geozavoda i razgledali maketu projekta „Beograd na vodi“.

Zvaničnici su zatim su prošetali Knez Mihailovom ulicom, a obilazak glavnog grada Srbije završen je posjetom Kalemegdanu i razgovorom sa Beograđanima.

Vučić i članovi Predsjedništva BiH su tokom šetnje Knez Mihailovom ulicom sjeli u baštu kafane „Kolarac“, gdje su im tamburaši odsvirali pjesmu „Sarajevo ljubavi moja“ Kemala Montena.

Šetnju je pratio veliki broj novinarskih ekipa, kao i jake bezbjednosne mjere, a prolaznici i turisti fotografisali su zvaničnike mobilinim telefonima.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se