-1.6 C
Zvornik
20. април 2024.

Islamska zajednica BiH osudila napad na Vučića

Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini povodom jučerašnjeg incidenta u Memorijalnom centru u Potočarima izdao je saopštenje u kojem je najoštrije osudio fizički i verbalni nasrtaj na premijera Srbije Aleksandra Vučića.

„Žalosno je to što su u Potočarima učinili pojedinci, koji su pogazili nepovredivost prostora i vremena, koji su pogazili interese žrtava genocida i države Bosne i Hercegovine. Štaviše, kao da su htjeli poniziti šehide, dati alibi onima iz 1995., koji su izveli, i onima iz 2015. godine koji negiraju genocid. Te pojedince, i sve druge, Rijaset podsjeća da je Vijeće muftija Islamske zajednice područje Srebrenice proglasilo mjesto šehitluka i stoga svako ko dolazi i boravi na ovom prostoru mora čuvati dostojanstvo šehitluka i ponašati se u skladu s tim. Oni koji dolaze da odaju počast žrtvama moraju uživati punu sigurnost i dostojanstven tretman“, saopšteno je iz Rijaseta IZ BiH.

Podsjeća se da su premijera Srbije 11. jula 2015. godine u Memorijalnom centru u Potočarima dočekle majke Srebrenice kao gosta.

„Na njegov rever stavile su cvijet Srebrenice, najčasnije sjećanje što u svojim rukama drže od dana kada im poubijaše srpski vojnici i policajci djecu i muževe. Dobio je cvijet iz ruke Hatidže Mehmedović, majke koja je izgubila cijelu porodicu i ostala sama da živi svoju samoću. Da, Hatidža je smogla snage da svojom rukom stavi cvijet i time je pokazala nepojmljivu veličinu i snagu nadilaženja ratnih izjava i aktivnosti srbijanskog premijera i sposobnost okretanja novih stranica u međusobnim odnosima. Iako je Vučić došao u Srebrenicu bez ‘vijenca priznanja genocida’ u svojoj ruci, iz nje se vratio sa vijencem pomirenja iz ruka majki žrtava genocida. Ove činjenice se ne smiju ignorirati“, navodi se.

Rijaset Islamske zajednice smatra da, bez obzira na jučerašnji incident, Vučić i drugi predstavnici Srbije trebaju ponovo doći u Memorijalni centar u Potočarima u kojem će im biti iskazano dužno poštovanje, ali ne praznih ruku, već sa „vijencem priznanja genocida“.

„A ako, pak, to i ne učine, neka zadrže vijenac pomirenja što ga Vučiću dade Hatidža Mehmedović“, naglašava Rijaset IZ u BiH.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se