1.4 C
Zvornik
23. април 2024.

„Islamska država“ objavila rat Evropi preko Balkana

SARAJEVO – Balkan postaje objekat i žrtva hibridnog ratovanja u kome zajednički, prividno odvojeno, ali u istom pravcu destabilizacije, djeluju vlade pojedinih zapadnih država, međunarodne finansijske institucije, lokalni politički subjekti i razne ekstremističke i terorističke grupe i organizacije, upozorava stručnjak za borbu protiv terorizma DŽevad Galijašević.

„Teroristički napadi u Zvorniku i Kumanovu, podmetnuta britanska rezolucija o Srebrenici, pokušaj ubistva premijera Srbije Aleksandra Vučića, Grčka kriza i ucjene Međunarodnog monetarnog fonda u BiH, stalni pritisci Savjeta za provođenje mira u BiH i visokog predstavnika Valentina Incka, baš kao i dolazak političkog ‘jastreba’ američke administracije Viktorije Nuland neodvojivi su dio i pokazatelj projektovane destabilizacije Balkana“, rekao je Galijašević Srni.

On napominje da „Islamska država“ koristi te okolnosti, stavlja pod svoju kontrolu sav islamistički potencijal Al kaide i drugih terorističkih organizacija u BiH i najavljuje početak rata na Balkanu, što potvrđuje i nedavno objavljena video-poruka pod nazivom „Mi smo islamski hilafet – kasida“, u kojoj je Srbija od označena kao početna meta, odnosno centar Balkana koji prvo treba da osvoje, nakon čega slijede ostale zemlje, među kojima je i BiH.

„Bezbjednosne strukture BiH, etnički i vjerski motivisane, nesposobne i zlonamjerne, dio su računice i procjene svih snaga koje žele srušiti sistem bezbjednosti ove zemlje i pokrenuti rat“, ističe Galijašević.

On je dodao da „Islamska država“ nije klasična teroristička organizacija, sa kakvim se do sada svijet suočavao, već je riječ o dobro organizovanoj i brutalnoj vojnoj formaciji koja ima politički program, ciljeve i političku infrastrukturu, a terorizam koristi uvijek kada to interesi te organizacije zahtijevaju.

„Dok je Al kaida napadala samo nezaštićene mete, ‘Islamska država’ napada i branjene mete, vojne objekte, javne institucije i ambasade, dok istovremeno opravdanost svog postojanja i koncepta potvrđuje vojnim uspjesima u Iraku i Siriji“, navodi Galijašević.

Galijašević ocjenjuje da se njihov program osvajanja Balkana „naslanja“ na politički program SDA i Alije Izetbegovića i poklapa sa idejom islamske države koja je projektovana „Islamskom deklaracijom“, ali i neootomanskom projekcijom takozvane „Zelene transverzale“.

„Brutalnost mudžahedina i fanatizam vehabija, te vjerska, a ponekad i šovinistička zaslijepljenost politike SDA i njenih lidera, ovaj prostor čine idealnom odskočnom daskom za napad na Evropu“, ističe Galijašević.

Galijašević ocjenjuje da, iako se u video-poruci pominje i Hrvatska, ipak treba naglasiti da u ovoj fazi Hrvatska nije meta, jer je u branjenom i zaštićenom prstenu evropske bezbjednosti, a da su stvarne mete zemlje van tog prstena, Srbija, Crna Gora, Makedonija i BiH.

„Ono što zabrinjava je procjena mjesta udara i djelovanja, a ona su u većinski hrišćanskim gradovima i političkim entitetima, te se pitanje ugrožavanja BiH i samoproglašenog Kosova mora posmatrati i iz ugla ugrožavanja iz BiH i sa Kosova – na lokalnom i širem regionalnom nivou“, navodi Galijašević.

Pošto Nulandova želi da se stvari nazivaju pravim imenom, ističe Galijašević, onda se mora reći da je upravo ona bila osoba koja je „upalila“ revoluciju na Majdanu i pokrenula rat u Ukrajini.

„NJen dolazak na Balkan znači premještanje težišta sukoba na zapadni Balkan, nama pred vrata“, upozorava Galijašević.

On je istakao da su u tom pogledu etnički konstruisani sistem bezbjednosti u Sarajevu i nestručni poltroni u bezbjednosnim strukturama dio problema, a ne rješenja složenog pitanja očuvanja bezbjednog ambijenta i zemlje.

„MUP Republike Srpske, koji je zahvaljujući viziji ministra Dragana Lukača učinio kvalitetnu reorganizaciju, predvidio je pravce na kojima će se u narednom periodu ugrožavati bezbjednost i ubijati“, podsjeća Galijašević.

On je napomenuo da su pri MUP-u formirane dvije nove uprave – za borbu protiv terorizma, oformljena samo mjesec dana prije prvog terorističkog napada u Srpskoj – na Policijsku stanicu u Zvorniku, te Uprava za zaštitu ličnosti i objekata koja je „itekako bila potrebna u Srebrenici kada su razulareni islamisti, uz pomoć SDA i britanske tajne službe, ugrozili život premijera Srbije“.

„Upravo takvo preventivno djelovanje i kvalitetne procjene budućih ugrožavanja bezbjednosti zaslužuju priznanje, ali i postavljaju obavezu daljeg razvoja sistema bezbjednosti Republike Srpske“, zaključio je Galijašević.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se