20.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Hiljade radnika na protestu u Sarajevu

SARAJEVO – Radnici nezadovoljni novim Prijedlogom zakona o radu okupili su se danas pred zgradom Vlade FBiH kako bi poručili vlastima da neće dozvoliti da se umanje prava radnika.

Predstavnici Sindikata su ušli u zgradu Parlamenta FBiH kako bi prisustvovali sjednici Doma naroda, a na sjednicu su stigli i predstavnici poslodavaca u Federaciji BiH.

Direktor Federalne uprave policije Dragan Lukač nalazi se ispred zgrade Parlamenta FBiH.

Na skupu se mogu vidjeti različiti natpisi kojima se ukazuje na pogubnost novog zakona kao što su „Ko radi, umrijeće od gladi“, „Dome naroda, narod ti je gladan“ … a natpis koji je i parola današnjih protesta glasi: „Ne novom zakonu o radu kojim se umanjuju radnička prava“.

„Ovaj Zakon je katastrofalan, pogotovo za mlade ljude koji tek treba da nađu posao. Vlast radi samo sebi u korist, na obični narod i radnike niko ne obraća pažnju“, kazao je Mensur Strika, radnik i Zenice.

Okupljeni su poručili da nisu protiv reformi u državi, ali da se reforme ne mogu praviti samo za siromašan i gladan narod.

Noseći transparente i koristeći zviždaljke, nezadovoljni radnici čekaju početak sjednice Doma naroda, očekujući da će novi zakon o radu biti povučen sa dnevnog reda jer tvrde da se ovim zakonom umanjuju njihova prava i pogoršava radni status.

Kako su objavili sarajevski portali, na proteste je došlo više od stotinu autobusa predstavnika Samostalnih sindikata iz svih gradova FBiH, od toga 25 iz Tuzle i 12 iz Zenice.

Navodno je jedan broj građana, koji se uputio na proteste, zaustavljen je na vogošćanskoj petlji na ulazu u Sarajevo.

Selvedin Šatorović, jedan od predstavnika Samostalnih sindikata iz Zenice, rekao je da je to još jedan od načina da se onemogući dolazak ljudi na proteste.

Čelništvo SSS BiH na protestima očekuje između 7.000 i 10.000 radnika, a kažu da prihvataju odgovornost za sve članove SSS BiH, te tvrde da će protesti biti mirni.

Podršku Savezu samostalnih sindikata BiH pružio je i Saveza sindikata Republike Srpske.

Sastanak između predstavnika Saveza samostalnih sindikata BiH (SSS BiH) i premijera Federacije BiH Fadila Novalića u Domu Sindikata u Sarajevu okončan je tačno u ponoć, ali bez dogovora.

Novalić je nakon sastanka rekao kako je ovo bio novi pokušaj dogovora sa Sindikatom o zakonu o radu, ali sistem ponašanja je opet bio isti.

„Sa druge strane uopšte nismo mogli probuditi interes za dogovorom, već da su oni tražili jedino da se zakon suspenduje. Rekli su da imaju 26 primjedbi i mi smo u startu rekli da prihvatamo te primjedbe jer znamo da one nemaju veze s radničkim pravima. Siguran sam u to. Znamo da je problem u kolektivnim ugovorima koji nude više prava povlaštenim kategorijama“, rekao je Novalić.

[mom_video type=“youtube“ id=“M8R9O97SN0s“]

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se