1.4 C
Zvornik
23. април 2024.

Hamond: Rezolucije nije upirala prst krivice ni u koga

Filip Hamond, ministar spoljnih poslova Britanije izjavio je nakon neusvajanja rezolucije o Srebrenici u Savjetu bezbjednosti UN-a da je veoma razočaran što je Rusija uložila veto.

„Veoma smo razočarani što je na našu rezoluciju povodom obilježavanja dvadeset godina od događaja u Srebrenici danas stavljen veto”.

Hamond navodi da su imali tri cilja: da odaju počast žrtvama genocida u Srebrenici i žrtvama na svim stranama tokom konflikta u Bosni i Hercegovini, da pozovu na pravdu za sve kao i na pomirenje, te da Ujedinjene nacije iz ovih tragičnih događaja izvuku pouke, saopšteno je iz Ambasade Velike Britanije u BiH.

„Rezolucija nije upirala prst krivice ni u koga, niti joj je cilj bio da ponovo izazove bolne podjele. Neusvajanje rezolucije je ponižavajuće za porodice žrtava i preživjele iz Srebrenice. Istinsko pomirenje zahtijeva suočavanje sa činjenicama iz prošlosti na svim stranama i odlučnost da se iz toga izvuku pouke za budućnost. Imamo obavezu prema svima onima koji su u ratu izgubili život, da zajedno radimo na izgradnji sigurne i prosperitetne Bosne i Hercegovine“, izjavio je britanski ministar vanjskih poslova.

Rezolucija nije danas usvojena u Savjetu bezbjednosti UN-a, nakon što je Rusija uložila veto. Za rezoluciju je glasalo deset članica, a četiri su bile suzdržane.

(FENA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se