18.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Građani da budu strpljivi prilikom zamjene dokumenata

BANJALUKA – Ministarstvo unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske apeluje da građani budu strpljivi i ažurni prilikom zamjene ličnih dokumenata i putnih isprava, a posebno prilikom registracija vozila, s obzirom na to da je zbog sezone godišnjih odmora povećan broj zahtjeva i gužve su neizbježne.

U saopštenju MUP-a Srpske navodi se da su u junu i julu primljena ukupno 59.402 zahtjeva za registraciju vozila, a u istom periodu primljeno je 81.098 zahtjeva za izdavanje ličnih dokumenata, od čega 40.546 zahtjeva za izdavanje putnih isprava.

U poređenju sa aprilom i majem uočljiv je porast broja zahtjeva za produženje važenja registracija motornih vozila, i to za približno 700 zahtjeva, a samo broj zahtjeva za izdavanje putnih isprava veći je za 12.361.

Radi eliminisanja gužvi i bržeg i efikasnijeg ostvarivanja prava građana, u nadležnim organizacionim jedinicama, u Banjaluci, Prijedoru, Bijeljini, Doboju, Trebinju, Istočnom Sarajevu i Palama, šalteri za registraciju vozila su fizički odvojeni od lokacije za izdavanje ličnih dokumenata i putnih isprava.

U funkciji je i „red sistema“, kojim je građanima omogućeno da preuzmu broj za predaju zahtjeva i da procijene i organizuju vrijeme čekanja shodno dinamici rada referata, a obezbijeđeno je prisustvo policijskog službenika, koji vrši nadzor i sprečava eventualne zloupotrebe kod funkcionisanja istog.

Po potrebi se rad na referatu registracije vozila organizuje u dvije smjene i obavlja se radnim danima od 7.00 do 20.00 časova i subotom od 7.00 do 13.00 časova.

S obzirom na to da je zbog sezone godišnjih odmora povećan broj zahtjeva, u ovom periodu su neizbježne gužve i pored maksimalnog angažovanja službenika.

U posljednje vrijeme dolazilo je do učestalih problema u fukncionisanju sistema registracije vozila, koji usporava ili onemogućava rad na aplikacijama, zbog čega se stvaraju gužve i javlja negodovanje građana, ali se preduzimaju sve mjere da bi nedostaci otklonili u što kraćem roku.

Iz MUP-a Republike Srpske podsjećaju građane da je zakonska obaveza da se lične karte zamijene u periodu od 15 dana prije dana njihovog isteka, pasoša tri mjeseca, a vozačke dozvole do samog dana isteka, s tim što je zahtjev moguće podnijeti i ranije.

Građanima se savjetuje da posredstvom SMS servisa provjere podatke i dobiju obavještenja iz registara Ministarstva o statusu ličnih dokumenata, registraciji vozila, novčanim kaznama i uplatama, te kaznenim bodovima.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se