5.4 C
Zvornik
19. април 2024.

Gotov projekat za prvi krak „Turskog toka“

MOSKVA – Rusija je poslala Turskoj međuvladin sporazum o prvom kraku „Turskog toka“, dok će ostali krakovi biti predviđeni posebnim dokumentom.

„Poslali smo /projekat međudržavnog sporazuma/ o prvom kraku… Ruska strana je pripremila svoje prijedloge o prvom kraku `Turskog toka` i poslala ga turskoj strani“, rekao je „Sputnjiku“ izvor u Ministarstvu energetike Rusije.

Projekat „Turski tok“ predviđa izgradnju gasovoda jačine 63 milijarde metara kubnih godišnje iz Rusije u pravcu Turske preko Crnog mora. Gasovod bi se sastojao iz četiri kraka i vodio do tursko-grčke granice 47 milijardi metara kubnih gasa.

Prema riječima izvora, u početku je bilo planirano da se pripremi i potpiše kompletan međuvladin sporazum o izgradnji „Turskog toka“, koji bi uključivao sva četiri kraka. Međutim, nakon posljednjih razgovora Rusije i Turske u Bakuu u junu donesena je odluka da se radi u fazama.

„Spremni smo da radimo po fazama… Ruska strana je dala svoj prijedlog za sporazum o jednom kraku, prvom koji smo pripremili. Za drugi i treći krak biće poseban međuvladin sporazum“, rekao je sagovornik agencije.

On je podsjetio da je prvi krak „Turskog toka“ predviđen isključivo za turske potrebe, prenosi „Sputnjik“.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se