23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Foča: Uspješno izvedena komplikovana operacija tumora

Direktor Klinike za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju u Minhenu i jedan od vodećih svjetskih hirurga Milomir Ninković uspješno je danas u Univezitetskoj bolnici u Foči izveo komlikovan operativni zahvat, otklonivši pacijentu iz Sremske Mitrovice tumor sa podlaktice.

Nakon pet pokušaja u Srbiji, dva u Sremskoj Mitrovici i tri na Vojno-medicinskoj akademiji u Beogradu, dvadesetogodišnjem Miloradu Sajiću u Foči je otklonjen urođeni hemangiom, koji je počeo da mu izjeda mišiće i kosti.

Profesor Ninković kaže da je operacija prošla u najboljem redu i da se pacijent osjeća dobro.

„Ovo je relativno rijedak i dosta komlikovan slučaj. Urođeni hemangiom se proširio od lakta do šake, između mišića, do kostiju, imao je ogroman volumen, ali je operacija prošla bez problema“, kaže Ninković.

On objašnjava da mu se pacijent obratio nakon pet pokušaja operacije u Srbiji, te da su našli način da operaciju izvedu u Foči, gdje često i, kako ističe, vrlo rado dolazi.

„Ovo je po meni jedna od najboljih institucija koja je ostala u ovim nekim novim vremenima. Vrlo dobro je hirurški organizovana, ima sve uslove da mogu da se rade kompleksni operativni zahvati, tu je izvanredan tim koji može sve da prati, a meni je zadovoljstvo doći ako mogu da pokažem kolegama nešto novo“, ističe Ninković.

Milomir Ninković (Foto: SRNA)
dr. Milomir Ninković (Foto: SRNA)

 

On je dodao da je ova operacija bila dobra prilika za mlade specijaliste i asistente da vide kako se to radi.

„Problem ovakve operacije je što se sve najvažnije strukture na podlaktici- krvni sudovi, nervi, mišići, moraju izolovati od tumorske mase, koja se mora odstraniti, a da se sačuva funkcija ekstremiteta“, objašnjava Ninković.

Specijalista plastične hirurgije Univerzitetske bolnice Foča Dražen Erić, koji je dio specijalističkog staža proveo u Minhenu kod profesora Ninkovića, kaže da je svima u ovoj ustanovi čast što je još jednom ugostila uvaženog hiruga i što se saradnja nastavlja.

„Profesor Ninković je čovjek koji ima volju da pomogne ovim prostorima u edukaciji ljekara, pogotovo plastičnih hirurga“, istakao je Erić, koji je kod profesora Ninkovića odbranio doktorsku disertaciju, prvu na Medicinskom fakultetu u Foči iz oblasti rekonstruktivne hirurgije.

Direktor Univerzitetske bolnice Foča Veljko Marić rekao je da je Ninković profesor Medicinskog fakulteta u Foči, te da je bez obzira na svoje obaveze, našao vremena da operiše mladog čovjeka koji nije sa ovih prostora.

„Ovdje postoje uslovi za to i mislim da su građani, ne samo Republike Srpske i BiH, nego i šire, srećni što u Foču dolaze ovakvi stručnjaci. Nadamo se da će se pacijent lijepo oporaviti i da će zapamtiti Foču, profesora Ninkovića i tim koji je sa njim radio“, rekao je Marić.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se