18.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Evropski parlament da donese rezoluciji o osudi „Oluje“

BEOGRAD – Predsjednik Koalicije udruženja izbjeglica Miodrag Linta pozvao je predsjednika Evropskog parlamenta Martina Šulca da podrži inicijativu ovog udruženja da Evropski parlament donese rezoluciju o hrvatskoj vojnoj akciji „Oluja“, kojom bi osudio taj ratni zločin i etničko čišćenje Srba u Hrvatskoj.

Linta je u otvorenom pismu Šulcu istakao da tom rezolucijom treba da budu osuđena i sva kršenja i zloupotrebe ljudskih prava i međunarodnog humanitarnog prava, a Hrvatska pozvana da procesuira sve odgovorne za ratne zločine, bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost.

Tekstom rezolucije Hrvatska bi bila pozvana da prestane da obilježava 5. avgust kao državni praznik, da obezbijedi pravdu za sve žrtve i dugoročnu podršku preživjelima, uključujući i žrtve seksualnog nasilja, kao i da ubrza pronalaženje i identifikaciju posmrtnih ostataka žrtava u saradnji sa Srbijom.

Hrvatska bi bila pozvana da izradi obrazovni program iz kojih će buduće generacije izvlačiti pouke u vezi sa ratnim zločinima, etničkim čišćenjem i zločinima protiv čovječnosti iz prošlosti, kako bi se spriječilo njihovo eventualno ponavljanje.

Rezolucijom Hrvatska treba da bude pozvana da prognanim licima vrati njihova oduzeta imovinska, stečena i sva druga oteta prava ili ako to nije moguće da izvrši pravičnu novčanu nadoknadu.

„Duboko vjerujemo da dijelite naše mišljenje da bi usvajanje Rezolucije o `Oluji` predstavljalo veliki korak ka unapređenju mira, pravde, istine i pomirenja između srpskog i hrvatskog naroda“, istakao je Linta u pismu Šulcu.

Navodeći da je Hrvatska jedina država EU u kojoj se ratni zločinci slave kao heroji, Linta podsjeća da su tokom i poslije akcije „Oluja“, hrvatske oružane snage su ubile više od 2.000 Srba, od kojih su 1.200 civili, i protjerale više od 220.000 Srba, što predstavlja najveće etničko čišćenje u Evropi poslije Drugog svjetskog rata.

„Još oko 900 stradalih Srba se vode kao nestala lica. U akciji `Maestral`, koja je bila produžetak `Oluje` hrvatske oružane snage su zajedno sa snagama `Armije BiH` ubile 655 i protjerale oko 125.000 Srba iz zapadnokrajiških opština koje se nalaze u Federaciji BiH“, napomenuo je Linta.

On je ukazao Šulcu na to da Hrvatska snosi glavnu odgovornost za počinjena genocidna djela – ubistva i progone, jer nije preduzela konkretne mjere i aktivnosti za zaštitu srpskih civila, niti je poštovala ljudska prava svih pojedinaca na svom području u skladu sa međunarodnim pravom.

„Zbog toga je pokojni hrvatski predsjednik Franjo Tuđman bio opravdano osumnjičen za ratne zločine nad srpskim civilima“, ocjenjuje Linta i podsjeća da je i bivši haški tužilac Karla del Ponte izjavila da je podizanje optužnice za ratne zločine i zločine protiv čovječanstva protiv Tuđmana spriječila smrt.

Linta navodi da je Međunarodni suda pravde svojom presudom o tužbi i kontratužbi Hrvatske i Srbije utvrdio da je Hrvatska izvršila masovna ubistva i etničko čišćenje srpskog stanovništva, te ističe da Hrvatska nije preduzela ništa da procesuira naredbodavce i izvršioce masovnih ubistava srpskih civila i zarobljenika u „Oluji“.

„Želimo da vjerujemo da dijelite naše iskreno opredjeljenje da krivično gonjenje svih lica odgovornih za ratne zločine pred hrvatskim pravosuđem jeste jedno od glavnih preduslova za pomirenje srpskog i hrvatskog naroda i uspostavljanje trajnog mira i stabilnosti Srbije i Hrvatske“, ističe Linta u pismu Šulcu.

On kaže da, nažalost, u prethodnom periodu u Hrvatskoj postoje dvostruki standardi u suđenjima za ratne zločine, odnosno, daleko stroži za Srbe, a blaži za Hrvate, te navodi zaključak hrvatskog Helsinškog odbora da u toj državi nema političke volje za procesuiranje ratnih zločina nad Srbima.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se