5.9 C
Zvornik
25. април 2024.

Đurić: Treba utvrditi i političku odgovornost zbog propusta u Potočarima

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić ocijenio je danas da napad na srpskog premijera Aleksandra Vučića u Potočarima predstavlja pokušaj šire destabilizacije regiona i naglasio da niko sada sa sigurnošću ne može da garantuje da novi incidenti nisu mogući.

„Način na koji je rukovodstvo BiH pristupilo organizaciji tog skupa bezmalo je skandalozan i zaslužuje, ne samo najoštriju osudu, već i istragu i političku i krivičnu odgovornost onih koji su takve propuste načinili“, rekao je Đurić.

On je naglasio da je nekolicina veoma nerazumnih poteza, uključujući jučerašnji sakandalozan i brutalan napad, doveo situaciju do usijanja.

„Nama je apsolutno u interesu da očuvamo stabilnost, mir i normalnu saradnju i zbog toga ispružena ruka predsednika vlade Srbije ostaće ispružena i sasvim sigurno među muslimanima, odnosno Bošnjacima u BiH, preovlađuju razumni ljudi koji uviđaju značaj toga da ta ruka bude prihvaćena“, rekao je Đurić.

On kaže da ne može da se otme utisku da neko želi da stvori uslove za novo sukobljavanje Srba i Bošnjaka na ovim prostorima.

„Zaista ne verujem u slučajnosti – od oslobađanja Nasera Orića, rezolucije koja je predložena u Savetu bezbednosti bez ikakvih konsultacija, do sada pokušaja fizičkog nasrtaja i bezmalo linča i likvidacije srpske delegacije predvođene predsednikom vlade“, rekao je Đurić za RTS.

Prema njegovim riječima, odmjerena reakcija premijera Vučića na incident u Potočarima predstavlja najveći šamar i udarac onima koji žele ratnu politiku, sukobljavanje i probleme.

On je ukazao da je jučerašnji napad na predsjednika Vlade Srbije u Potočarima unio veliki nemir i među Srbe na Kosmetu koji su i prije toga bili uznemireni zbog toga što je i Hašim Tači izrazio želju da prisustvuje komemoraciji u Srebrenici.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se