1.4 C
Zvornik
23. април 2024.

Dodik: Zahvalnost Rusiji i Kini na dosljednosti

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik zahvalio je Rusiji i Kini za dosljednost u svom pristupu u Savjetu bezbjednosti UN, kojom su onemogućili usvajanje prijedloga britanske rezolucije o Srebrenici, jer su bili svjesni da bi njeno usvajanje apsolutno dovelo do destabilizacije regiona.

„Istu grešku pravi i Evropski parlament. Jedino bi bilo ispravno povodom svega ovoga formirati međunarodnu komisiju koja bi, sa dovoljno autoriteta i sa imenima od autoriteta vezanim za takve vrste događaja, napravila konačni izvještaj koji bi bio obavezujući za sve“, izjavio je Dodik Srni.

On je istakao da sama činjenica da prvenstveno zapadne zemlje bježe od toga – prije svega Velika Britanija, Evropska unija i SAD, govori da su oni fingirali ovu situaciju i da žele da nametnu onu istinu koju su sami kreirali, a ne onu koja se stvarno desila.

Dodik je rekao da nije bitno da li bi tu komisiju formirao Savjet bezbjednosti UN, Evropska unija ili neko treći, nego da se utvrdi ono što se stvarno desilo na ovim prostorima prije 20 godina, a ne da se „istina“ nameće političkim pritiskom.

„Da rezolucija neće biti usvojena meni je bilo jasno onog trenutka kada je ministar inostranih poslova Sergej Lavrov rekao da je riječ o antisrpskom prijedlogu i da on do kraja neće ostaviti Srbe“, rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, u tom pogledu veoma je jasan pokušaj Rusije i Kine da izbalansira prijedlog Britanije u kojoj se osuđuje samo jedna strana i diskvalifikuje čitav jedan narod.

„Očigledno je da je ostrašćenost Britanaca bila tolika da se nije moglo ništa uraditi i da su Rusi bili primorani da tako reaguju“, smatra Dodik.

Predsjednik Dodik ocjenjuje da je neusvajanje prijedloga britanske rezolucije o Srebrenici dobro za čitavu regiju.

„Mislim da su Rusi učinili najbolju moguću stvar za sam region, jer nisu dozvolili da britanski cinizam posvađa narode `vjekovno` na ovom prostoru i da kasnije nema mogućnosti za bilo kakvo pomirenje. Ovako je data šansa pomirenju“, rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske kaže da niko nije rekao da se zločin u Srebrenici nije desio, nego je istakao da je on bio ogroman i da treba izraziti saučešće svim koji su stradali i njihovim najmilijima, misleći pri tome i na Srbe i na Bošnjake.

„Srbi su pokazali sve ovo vrijeme da su spremni i da učestvuju u tome da se svim žrtvama oda počast, ali ne selektivno, što je upravo osnovna stvar prijedloga britanske rezolucije – dramatična podjela među ljudima, trajno udaljavanje od odgovornosti Bošnjaka za bilo kakav zločin“, rekao je Dodik.

On je ocijenio da je zločin nad Bošnjacima u Srebrenici, na neki način, stavio u sjenu činjenicu da su Bošnjaci do momenta velikog zločina u Srebrenici 1995. godine već ubili 3.500 srpskih civila.

„Nažalost, Britanci to nisu nijednog trenutka pokušali da razumiju“, rekao je Dodik i dodao da je Rusija uspjela spriječiti mešetarenje i zavadu koju Britanci šire po ovom regionu, ne samo sada, nego kroz istoriju.

Dodik je ocijenio da bi eventualno usvajanje slične rezolucije o Srebrenici sutra u Evropskom parlamentu u Strazburu zaustavilo evropski put čitavog regiona.

„Niko nema pravo da od ljudi, koje na tako sraman način pokušavate diskvalifikovati, očekuje da im budu zahvalni. Mi Britancima nećemo zaboraviti, bez obzira koliko smo mali, a oni navodno veliki, da iz našeg sjećanja možemo da izbrišemo taj pokušaj strašne istorijske diskvalifikacije jednog naroda“, rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske je istakao da ne osjeća nikakav trijumfalizam zbog neusvajanja britanske rezolucije o Srebrenici nego, naprotiv, smatra da je sve ovo bilo nepotrebno i moglo se prevazići da je bilo razuma Britanaca i njihovog pristupa ukupnom događanju.

„Oni su bili ti koji su nas, ponudom koju su dali prije izvjesnog vremena, natjerali da se borimo na način kako smo to činili. Zadovoljan sam što sam imao priliku da sa gospodinom Lavrovim ranije sve to razjasnimo na najbolji mogući način“, rekao je Dodik.

Britansku rezoluciju o Srebrenici danas je u Savjetu bezbjednosti UN blokirala Rusija koja je uložila veto, uzdržane su bile Kina, Nigerija, Angola i Venecuela, dok je preostalih 10 članica glasalo „za“.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se