18.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Dodik: Vraćamo državnost u slučaju ukidanja izvornog Dejtona

Hvala američkom ambasadoru što je priznala ono što mi svi znamo – da je namjera unitarizacija BiH i ukidanje Dejtonskog sporazuma. U tom slučaju, Srpska vraća ono što je unijela u sadašnju BiH, a svakako je od nje u tom smislu i starija, ističe predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

BIJELJINA – Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik zahvalio je američkom ambasadoru u BiH Morin Kormak što je otvoreno saopštila da svih proteklih godina nije bilo iskrene namjere da se očuva izvorni Dejtonski mirovni sporazum, nego da se ide na njegovo ukidanje i unitarizaciju BiH, te poručio da u tom slučaju Srpska ima pravo da vrati svoju državnost koju je unijela u taj međunarodni ugovor.

Dodik je napomenuo da je Republika Srpska u Dejtonski sporazum unijela svoju državnost, teritoriju, institucije, volju naroda, da se žrtvovala da bi uspostavila mir.

„Srpska je postojala prije ovakve BiH i starija je od nje ovakve. Srpska, ako neko tvrdi da Dejton treba ukinuti, ima pravo na sve ono što je prije toga imala – svoju teritoriju i granicu, svoju graničnu policiju, svoju vojsku, svoje poreze…“, istakao je Dodik u intervjuu Srni, ponovivši da Srpska nije za ukidanje Dejtonskog sporazuma, nego za njegovo očuvanje i dosljednu primjenu.

Govoreći o stavovima koje je američki ambasador u BiH Morin Kormak iznijela u svojoj najnovijoj kolumni – da je zbog članstva u EU potrebna ustavna reforma u BiH, te da je ostvaren prvobitni cilj Dejtona – da okonča rat i da se sada postavlja pitanje njegove uloge danas, Dodik je rekao da je neuobičajeno da ambasador SAD na ovaj način pokazuje svoj odnos prema međunarodnom ugovoru i da je vidljivo da gospođa Kormak ili oni koji su u njeno ime pisali tu kolumnu pokazuju potpuno nepoznavanje stvari „koje seže daleko u politički i pravni diletantizam“.

„NJoj vjerovatno nije poznato da postoji konvencija o međunarodnim sporazumima potpisana u Beču, koja govori o tome da se međunarodni sporazumi moraju poštovati i primjenjivati i da u tom pogledu nema nikakve dileme“, kaže Dodik.

On je napomenuo da potpisivanje Dejtonskog sporazuma nije bilo samo u funkciji mira, što naravno jeste jedna od stvari koja je bila veoma važna, nego je na taj način uspostavljen i politički sistem u BiH koji je preciziran Ustavom.

„Govoreći o tome da oni koji su taj međunarodni mirovni sporazum pisali u SAD nisu očekivali da će on uspjeti u smislu održivosti, američki ambasador nam saopštava da je to od početka s američke strane bila prevara, a da smo jedini problem mi Srbi, koji smo uporni da branimo svoju autonomiju i Srpsku“, smatra Dodik.

Dodik je ocijenio da Kormakova očigledno želi da potpuno razgradi izvorni Dejton, da nestane Republike Srpske, da nestanu njena prava, a da napravi unitarnu BiH, te upozorio da BiH neće preživjeti ovakve ambasadore koji ne poštuju međunarodne ugovore.

„Ona nema pojma gdje je došla… Konačno bi nešto trebalo da pročita od svega toga da bi mogla da razumije, ako uopšte može da shvati, i da se ponaša u skladu sa praksom i dokumentima ove zemlje kao što je Ustav, a ne da se na ovakav način pokušava uplesti u unutrašnje stvari jedne zemlje“, ističe Dodik.

Predsjednik Srpske napominje da je Kormakova od početka prihvatila koncept unitarizacije i da sve što se može čuti od lidera SDA Bakira Izetbegovića može se čuti i od nje – tu nema nikakve razlike.

„Ona konačno mora da postane ambasador SAD, a ne da bude ambasador Bošnjaka u BiH. Ako uspije to da uradi, možda će nešto i naučiti i neće otići odavde ne shvatujući ni zašto je došla, niti gdje je bila“, navodi Dodik u inervjuu Srni.

Prema njegovim riječima, Kormakova će otići iz BiH i postati prošlost kao i mnogi drugi ambasadori, a mi ćemo ostati suočeni sa potrebom da očuvamo Dejtonski sporazum po svaku cijenu upravo zbog takvih diplomata poput Kormakove.

„Ipak, hvala joj za saopštenje da su njeni prethodnici u Americi smatrali da je Dejtonski sporazum privremen i da ga treba rušiti. Mi smo uvijek mislili da je to najveći uspjeh američke administracije, ne samo u tom vremenu nego i danas, ali očigledno postoje neke skrivene namjere koje nam je ona saopštila na jedan veoma otvoren način. I pored razočaranja njenim stavovima, moram joj biti zahvalan što je otvorila oči mnogima koji ne vjeruju da je upravo ono što je ona napisala jedna strateška politika koju smo gledali kod mnogih ambasadora“, naveo je Dodik.

Predsjednik Srpske je podsjetio da su svih ovih godina nakon Dejtona američki zvaničnici govorili da je Dejtonski sporazum definitivni međunarodni ugovor koji se mora poštovati, izrazivši uvjerenje da stavovi Kormakove ipak nisu zvanični stavovi SAD.

„Nečuveno je da ambasador na ovaj način izlazi u javnost u jednoj zemlji. Da je BiH bilo kakva država ona sigurno i ne bi bila ambasador ovdje, ali pošto BiH i nije država, mogu svakakvi ambasadori da budu u njoj…“, kaže Dodik, podsjećajući da je Dejtonski sporazum kreacija američke administracije i da su osnova za kreiranje Ustava BiH bila ustavna rješenja u SAD, zbog čega čudi što ambasador ovako, na posredan način, „pobija“ i svoj – Ustav SAD.

Govoreći o protivljenju Kormakove referendumu o Sudu i Tužilaštvu BiH, te njenim navodima da je Ustavni sud BiH potvrdio odluku o Sudu i Tužilaštvu BiH, Dodik je rekao da je to tačno, ali da je Kormakova propustila da kaže da su četiri od šest domaćih sudija bili protiv te odluke, a da su za nju glasala dva Bošnjaka i tri stranca koji su, kao sudije, „pridodati“ u Ustavni sud.

„Onda naravno da je odluka bila pet prema četiri. To je politička odluka, a ne pravna, koja nije zasnovana na Ustavu BiH i Dejtonu“, napominje Dodik.

On ističe da suština referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH i jeste upravo u tome da se zaustavi prevara i praksa da stranci nameću rješenja u BiH. „Valjda o BiH i treba da se pitamo mi koji živimo u njoj, a ne avanturisti poput ovog ambasadora“, kaže Dodik.

Kada je riječ o navodima Kormakove da je uspostavljanje Suda i Tužilaštva BiH dobilo podršku većine delegata u Parlamentarnoj skupštini BiH, uključujući i one iz Republike Srpske, Dodik je istakao da ta odluka nije validna jer je donesena uz veliki pritisak visokog predstavnika.

„Još važnije – tu nedostaje sporazum strana u BiH – Srpske i Federacije BiH – što je neophodan ustavni uslov da bi se moglo nešto promovisati u parlamentu BiH. Ustav kaže da kad se strane dogovore onda se mogu određene nadležnosti prenijeti na nivo BiH, a tog sporazuma strana u ovom slučaju nema“, kaže predsjednik Srpske.

On je ponovio da je Republika Srpska u BiH ušla kao organizovana država sa teritorijom i efektivnom Vladom, narodom koji je volio tu državu koja je imala svoje nadležnosti.

„Mi smo određene žrtve podnijeli potpisujući Dejtonski mirovni sporazum i nećemo dozvoliti da nas sad neko prevari. U tom smislu molim svakog Srbina i svakog kome je stalo do Dejtonskog mirovnog sporazuma da pročita ove poruke koje nam je ambasador uputio“, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u intervjuu Srni.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se