20.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Dodik: Neću se povući pod pritiskom zapada

BEOGRAD – Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da se neće povući pred pritiskom Zapada zbog odluke o referendumu, jer se ne plaši smjene niti sankcija.

„Spreman sam da se žrtvujem za Srpsku. Bio predsjednik Republike Srpske ili ne, nikada neću prestati da se borim protiv međunarodne nepravde u BiH“, rekao je Dodik povodom sve otvorenijih prijetnji koje mu upućuju pojedini predstavnici međunarodne zajednice u BiH zbog odluke Narodne skupštine Republike Srpske o referendumu.

On je za beogradske „Večernje novosti“ izjavio da referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH, koji „otvoreno rade protiv Srba i siju mržnju“ jeste legitimno i neosporivo demokratsko pravo i poručio da su prijetnje iz međunarodne zajednice, koje ovih dana dobija, besmislene i nedemokratske.

„Ne plašim se smjene, niti sankcija! Mene može samo da smijeni narod Srpske koji me je i izabrao na funkciju predsjednika. Sarajevo sada traži od visokog predstavnika u BiH Valentina Incka da me razriješi zbog odluke o referendumu“, rekao je Dodik.

On je, međutim, objasno da Incko ne može da ga smijeni jer nije izabran na funkciju predsjednika Srpske njegovom voljom nego voljom naroda, ali, kako je istakao, evidentno je da je pritisak na Republiku Srpsku svakog dana sve jači.

Dodik je poručio da se neće povući i da će se referendum održati ako ne budu ispunjeni zahtjevi Republike Srpske jer Ustav garantuje građanima Srpske to pravo.

„Neću se povući pred pritiskom Zapada, koji ne može da pobije demokratsku odluku parlamenta Republike Srpske. Razumijem da dijelu međunarodne zajednice ne odgovara naš zahtjev za reformu pravosuđa BiH, koja je pod njihovom i kontrolom političkog Sarajeva“, rekao je Dodik.

Predsjednik Republike Srpske je napomenuo da je Banjaluka spremna i na dalje razgovore o reformi pravosuđa BiH, te da u slučaju da se ispune njeni uslovi, nema ni potrebe za referendumom.

„Racionalan sam i odgovoran političar i uvijek ću na prvom mjestu voditi računa o interesu Republike Srpske. Otvoreni smo za razgovore, ali ako ne bude rezultata i promjena u pravosuđu BiH, referendum je neminovan“, zaključio je Dodik.

Na pitanje kakav konačan stav prema referendumu očekuje od Srbije, Dodik je odgovorio da očekuje konstruktivan pristup Beograda ovom problemu.

„Najviši državnici Srbije su svjesni da Sud i Tužilaštvo BiH rade selektivno i politički. Zato vjerujemo u njihovu podršku našim nastojanjima da pravosuđe BiH vratimo u dejtonski i ustavni okvir“, rekao je Dodik.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se