5.9 C
Zvornik
25. април 2024.

Dodik: Ja se ne bojim, referendum će se održati

BANJA LUKA – Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik tvrdi da će se u tom bh. entitetu održati referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH.

„Nemam nijedne dileme oko toga, bez obzira na napore koje ulaže jedan dio međunarodne zajednice“ rekao je Dodik i naveo da će se Republika Srpska boriti protiv pravnog nasilja visokog predstavnika i za afirmaciju Dejtonskog sporazuma.

Poručio je da se ne boji, kako kaže, političkih izdajnika koji rade po instrukcijama međunarodne zajednice i siju strah o održavanju referenduma.

„ Ja se ne bojim. Znam šta radim. Ovaj proces se mora održati. On ne trpi razgovor ko može da bude na šteti, ličnoj ili političkoj. Referendum je važan. Ako se ne suprostavimo i ne stavimo na poziciju odbrane putem referenduma, za godinu ili dvije Republika Srpska će biti prazna turistička atrakcija“, istakao je Dodik.

Dodik je rekao da je cilj referendum i da se ukaže na „neodrživost ovakvog pravosudnog sistema“.

„Ako je taj cilj moguće ostvariti realizacijom četiri osnovne oblasti primjedbi na rad Suda i Tužilaštva, samim tim se ostvaruje taj cilj. Nisam siguran da neko hoće, tako da vjerujem u referendum i on će se održati. Nemam nijedne dileme“, rekao je Dodik.

Ambasador Ruske Federacije u BiH Petar Ivancov kazao je da će njegova zemlja nastaviti da podržava Republiku Srpsku u odlukama koje su u okviru principa propisanih Dejtonskim mirovnim sporazumom.

Ivancov je naveo da Republika Srpska ima pravo da pronađe rješenja za koja smatra da su dobra za nju.

„Nadam se da ćemo zadnju odluku tražiti zajedno i da ćemo pokušavati to da riješimo i odlučimo uz dijalog“, rekao je Ivancov u Banjaluci nakon sastanka s predsjednikom RS.

FENA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se