20.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Dodik-Ivancov: Referendum zasnovan na principima Dejtona

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i ambasador Ruske federacije Petar Ivancov u Banjaluci su razgovarali o raspisivanju referenduma kao i neusvajanju rezolucije o Srebrenici u Savjetu bezbjednosti na koju je Rusija usvojila veto.

Predsjednik Dodik je rekao da će se Republika Srpska boriti protiv pravnog nasilja visokog predstavnika i za afirmaciju Dejtonskog sporazuma.

Dodik je za RTRS rekao da sve što se radi ima za svoj cilj, a cilj je referendum da se ukaže na neodrživost ovakvog pravosudnog sistema.

„Ako je taj cilj moguće ostvariti realizacijom četiri osnovne oblasti primjedbi na rad Suda i Tužilaštva, samim tim se ostvaruje taj cilj. Nisam siguran da neko hoće, tako da vjerujem u referendum i on će se održati. Nemam ni jedne dileme“, rekao je Dodik.

Poručio je da se ne boji, kako kaže, političkih izdajnika koji rade po instrukcijama međunarodne zajednice i siju strah o održavanju referenduma.

„Јa se ne bojim. Znam šta radim. Ovaj proces se mora održati. On ne trpi razgovor ko može da bude na šteti- ličnoj ili političkoj. Referendum je važan. Ako se ne suprostavimo i ne stavimo na poziciju odbrane putem referenduma, za godinu ili dvije Republika Srpska će biti prazna turistička atrakcija“, istakao je Dodik.

U borbi za ostvarivanje svojih prava Republika Srpska je dobila podršku i Rusije. Podršku Ruske Federacije i danas je prenio ambasador Rusije u BiH Petar Ivancov.

Ivancov smatra da je odluka Narodne skupštine o raspisivanju referenduma o radu Suda i Tužilaštva BiH zasnovana na principima Dejtonskog mirovnog sporazuma, piše RTRS.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se